Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Två trafikolyckor i Kalmar län under natten mot lördagen.
Publicerad 25 januari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

En personbil ska vara inblandad i en trafikolycka strax söder om Voxtorp på lördagsmorgonen. Vägen är delvis avstängd.

Larmet kom in till SOS klockan 05.41 om att en personbil ska kört i diket. Olyckan ska ha inträffat i höjd med Halltorp. Enligt Trafikverkets hemsida skapar detta stor påverkan för trafiken på E22.

Annons

Vid klockan 01.09 kom larm om en singelolycka på väg 658 vid Farshult i Högsby kommun.

Räddningstjänst från Fagerhult och Högsby, ambulanspersonal och polis skickades till platsen där föraren ska ha väjt för en älg, kört i diket och voltat.

Föraren ska ha varit ensam i bilen.

– Personen ville inte följa med ambulansen. Bilen har fått plåtskador och kommer att behöva bärgas, säger Tobias Josefsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn.

Det ska vara begränsad framkomlighet inledningsvis och Trafikverket satte prognosen för när arbetet kunde vara avslutat till klockan 02.45. Räddningstjänsten lämnade platsen strax efter klockan 02.

Polisen har gjort en anmälan om misstänkt mordbrand efter att ett antänt papper kastats in genom brevinkastet till en lägenhet i Oskarshamn. Det var klockan 04.15 som räddningstjänsten slog larm till polisen efter att man varit på plats i flerfamiljshuset.

Ingen var dock hemma och pappret ska ha slocknat av sig självt. Ingen person har gripits.

En man i 25-årsåldern ska ha haft med sig en kolsyrepistol på ett uteställe i centrala Västervik. Polisen larmades dit av ordningsvakter klockan 00.41.

Mannen misstänks nu för brott mot vapenlagen och omhändertogs för fylleri.

Sverige

Två nya misstänkt anlagda bränder brann i Gävle i natt. Polisen utesluter inte kopplingar till tidigare händelser då totalt 30 bilar har brunnit.

Annons

– Det kan eventuellt finnas ett samband, säger Per Bjurström, RLC-befäl, vid polisen i region Mitt.

För fjärde natten i rad har det brunnit i norra Gävle. Strax före klockan två under natten mot lördag, larmades Räddningstjänsten om ännu en bilbrand. Kort innan brann det även i en skräphög någon kilometer bort.

– Vi hanterar det som en enskild händelse men självklart ser vi kopplingar med att det har skett likartade saker senaste dygnen här, säger Per Bjurström.

Extra förstärkning har kallats in från övriga regionen och även drönare används i jakten på gärningsmän. Sedan bränderna startade under natten mot onsdag har omkring 30 bilar brunnit i norra Gävle och i Sandviken.

Under natten mot fredag greps en person i närheten av en brandplats, misstänkt för grov skadegörelse. Kort därefter uppstod nya bränder i samma område.

Efter förhör frigavs den gripne av åklagare.

Samma natt greps ytterligare tre personer misstänkta för framkallande av fara för annan. Samtliga är fortfarande frihetsberövade, men det är ännu oklart om de kan kopplas ihop med bränderna. (TT)

Världen

Dödssiffran stiger efter den kraftiga jordbävningen i östra Turkiet. Minst 18 människor har bekräftats döda och siffran befaras stiga. Enligt myndigheterna har drygt 550 personer skadats, flera allvarligt.

Under tidiga natten letade räddningsarbetare efter 30 saknade i spillror efter rasade hus utanför staden Elazig.

Det kraftiga skalvet inträffade strax före klockan 19 på fredagskvällen och följdes av över 60 efterskalv. (TT)

Annons

Tre personer har testat positivt för coronaviruset i Frankrike. Det är de första smittorna som upptäckts och bekräftats i Europa hittills. Även Australien och Malaysia har nu fått sina första konstaterade fall av viruset.

Hittills har minst 41 personer avlidit till följd av smittan. Kina har utökat reseförbudet till flera städer och nu har totalt 56 miljoner invånare isolerats. (TT)

Tre små barn har hittats döda i ett radhus i en ort i utkanten av Irlands huvudstad Dublin, rapporterar irländska medier.

Det rör sig om två pojkar och en flicka, som alla var under tio år gamla. Det framgår inte hur länge de varit döda och den irländska polisen säger att det ännu inte har kunnat förklaras hur de dött.

Polisen larmades vid sjutiden på fredagskvällen, lokal tid. När de kom fram till bostaden fann de en 40-årig kvinna som befann sig utanför byggnaden. Hon tros vara barnens mamma och har förts till sjukhus får något slags vård.

Polisen har inlett en preliminär brottsutredning och hoppas kunna prata med kvinnan under helgen för att få svar om vad som har inträffat.

Bostaden har spärrats av. Den ligger i det mindre samhället Newcastle i den västra utkanten av Dublin. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Staffan LundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons