1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen söker under den tidiga måndagsmorgonen efter en man som försvunnit söder om Växjö.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

En man i 60-årsåldern har försvunnit från ett boende i Dänningelanda i Växjö kommun på natten till måndagen.

Dänningelanda

Det var vid 02.45-tiden som mannen ska ha begett sig ifrån boendet till fots. Han har demenssjukdom, enligt polisen.

– Man söker i detta nu efter honom med patruller och hundar. Han har inga ytterkläder, säger Sofie Särbring, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö, vid klockan 05.30.

I övrigt ska mannen ha ljust hår och mustasch samt bära sandaler, svartgrön tröja och mörkblå träningsbyxor.

– Det är bra om morgontrafikanterna kan hålla ögon och öron extra öppna, säger Särbring.

Tips till polisen lämnas på telefonnummer 114 14.

Sverige

Polisen larmades om ett stort bråk i stadsdelen Änggården i Göteborg på söndagskvällen.

Två personer skadades – enligt anmälan efter att gärningsmännen använt basebollträ och pistol.

– En är slagen i huvudet och en är enligt egen uppgift skjuten i kinden. Men han var vaken och talbar. Han har haft änglavakt i så fall, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen, till GT.

Ett misstänkt skjutvapen hittades i närheten av brottsplatsen. Två personer greps och tre hämtades in för förhör. (TT)

Polisen larmades till stadsdelen Skiljebo i Västerås efter en skottlossning på söndagskvällen. På Säbygatan hittades en skjuten man.

– Han var vid medvetande när ambulans förde honom från platsen. Så snart det kan ske ska han förhöras, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen.

Enligt Region Västmanland är mannen svårt skadad men läget betecknas som stabilt. Han skulle opereras akut.

Vittnen såg flera personer vid brottsplatsen strax innan skjutningen ägde rum, men de var försvunna när polisen anlände. Ingen har gripits.

En förundersökning om försök till mord har inletts. (TT)

Världen

Antalet döda i coronavirusutbrottet i Kina fortsätter att stiga, trots de massiva åtgärderna i landet. 80 personer har nu omkommit i Kina, rapporterar myndigheter i Hubeiprovinsen, där utbrottet startade.

Antalet fall av smittade fortsätter också att stiga kraftigt. Kina rapporterar 769 nya bekräftade fall, vilket gör att totalsiffran i landet nu nästan är uppe i 2 750.

I ett försök att få stopp på spridningen förlängs ledigheten i samband med det kinesiska nyåret till söndag. Egentligen skulle det avslutas på torsdag.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kommer att möta regeringsrepresentanter i Peking.

"Mina WHO-kollegor och jag vill förestå den senaste utvecklingen och förstärka vårt samarbete med Kina för att bidra med ytterligare skydd mot utbrottet", skriver han på Twitter.

Svenska utrikesdepartementet beslutade på söndagen från att avråda från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset. (TT)

Tre raketer som avfyrades mot den gröna zonen i Iraks huvudstad Bagdad träffade den amerikanska ambassaden, uppger en säkerhetskälla för AFP. Det är första gången ambassaden träffas direkt, efter att det varit nära under de senaste månaderna.

En av raketerna ska ha träffat en kafeteria vid middagstid, medan de två andra slog ned i närheten, uppger källan för nyhetsbyrån.

En irakisk tjänsteman berättar att minst en person är skadad, men det är oklart hur allvarligt och vilken nationalitet den skadade har. USA har inte bekräftat uppgifterna, men uppmanar Irak att skydda USA:s diplomatiska byggnader i landet. USA skyller attackerna på Iran.

– Sedan september har det varit fler än 14 attacker av Iran och Iranstödd milis på amerikansk personal i Irak, säger en talesperson för amerikanska utrikesdepartementet, och tillägger att situationen är spänd. (TT)

Sju personer, varav ett barn i femårsåldern, har skjutits ihjäl på en gata i Celaya i centrala Mexiko.

Beväpnade män i två fordon öppnade eld mot en folkmassa vid ett tacostånd, och flydde sedan från platsen.

Attacken skedde dagen efter en attack i närliggande Villagran, där gärningspersoner tog sig in i en restaurang tillhörande ett vandrarhem och där sköt ihjäl nio personer.

Från att ha varit en av landets lugnaste delstater har Guanajuato på några år gått till att vara en av de mest våldsamma. Ett nätverk av oljeledningar som genomkorsar delstaten har lockat till sig kriminella grupper som handlar med stulet bränsle. (TT)