1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

På söndagskvällen greps en kvinna i 20-årsåldern misstänkt för stöld, i Oskarshamn kunde polisen gripa en man som var i full färd med att stjäla diesel och på Öland brann en bil under natten.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län och Kronoberg

Under söndagskvällen stoppade polisen i Oskarshamn en kvinnlig bilförare för en rutinkontroll. Det visade sig att kvinnan var så drogpåverkad att hon fick tas med för tillnyktring.

Kvinnan som är i 20-årsåldern kom körandes i centrala Oskarshamn under söndagskvällen när hon blev stoppad av polisen.

– Inledningsvis stoppades hon för en vanlig rutinkontroll, men då upptäcker polispatrullen att kvinnan är rejält påverkad, säger Tobias Halldén, inre befäl vid polisen i Kalmar.

Vid 02.23 inkom larm till SOS om en bilbrand i Degerhamn. Bilen ska ha stått parkerad i höjd med väg 136.

När räddningstjänst och polis kom till platsen var bilen helt övertänd. Släckningsarbetet påbörjades och det fanns aldrig någon spridningsrisk. Polisen misstänker att brott ligger bakom bilbranden.

En man i 20-årsåldern greps under söndagsnatten när han försökte stjäla diesel från en lastbil som stod parkerad i Markaryd.

Det var när en polispatrull fick syn på den unga mannen som polisen fattade misstankar om att allt inte stod rätt till. Vid en närmare kontroll visade det sig att mannen försökt stjäla diesel från en lastbil.

TV: Här är morgonens nyheter:

Sverige

Någonting har detonerat vid ett bostadshus i stadsdelen Drottninghög i Helsingborg. Explosionen inträffade klockan 00.31 natten mot måndag.

– Det var en patrull befann sig i området som hörde smällen, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen.

Inga personer ska ha skadats, men en entrédörr och trapphuset fick skador, enligt polisen. Nationella bombskyddet och kriminaltekniker ska undersöka platsen. (TT)

En man i 20-årsåldern har hittats skottskadad utomhus i stadsdelen Hageby i Norrköping. Han var skadad i överkroppen och fördes till sjukhus med ambulans.

Polisen larmades vid klockan 21.40 på söndagen.

– Vi fick det via någon anhörig som han varit i kontakt med, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen.

Det är inte känt om mannen är allvarligt skadad. Han var vid medvetande när han hittades.

Polisen knackar dörr och förhör vittnen. Ingen har gripits.

Det inträffade rubriceras som mordförsök. (TT)

Världen

En person skadades svårt efter att ha knivhuggits i Streatham i södra London. Den brittiska polisen rubricerar händelsen som terrorrelaterad.

Angriparen har skjutits ihjäl. Mannen släpptes nyligen ur fängelse efter ett fängelsestraff för terrorbrott, rapporterar brittiska medier.

Tre personer fördes till sjukhus efter dådet på söndagseftermiddagen. En av de knivhuggna, en man, fick livshotande skador men hans tillstånd uppgavs sent på söndagskvällen vara icke livshotande. En kvinna vårdas för icke livshotande knivskador medan ytterligare en kvinna har fått lättare skador, troligen orsakade av glassplitter då polisen öppnade eld mot knivmannen, uppger Londonpolisen.

"Omständigheterna undersöks, händelsen rubriceras som terrorrelaterad", skriver polisen på Twitter.

Extremistiskt material

Enligt vittnesuppgifter hade angriparen vad som såg ut som ett bombbälte. Polisen skriver på söndagskvällen att mannen misstänks vara en islamistisk extremist och att han bar en attrapp på kroppen vid attacken.

Knivmannen släpptes för omkring en vecka sedan efter att ha avtjänat halva tiden av ett flerårigt fängelsestraff för terrorbrott, uppger polisen enligt BBC. Han dömdes för att ha spridit extremistiskt material. Mannen, som uppges vara i 20 årsåldern, övervakades aktivt av polisen vid tidpunkten för attacken, enligt public servicebolaget.

Polisen bekräftar att den aktuella mannen troligen har utfört dådet, men att han inte formellt har identifierats, skriver nyhetsbyrån Reuters. (TT)