1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Brand i flerfamiljshus i Högsby. Man gripen för hot i Nybro.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Under natten till torsdagen började det brinna i en lägenhet vid Kolsrum i Högsby. Branden har spridit sig till ytterligare en lägenhet.

Larmet om branden kom klockan 04.22. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis åkte till flerfamiljshuset, en gammal byggnad i trä som totalt ska innehålla åtta lägenheter.

Ingen person ska ha skadats fysiskt, enligt räddningstjänsten. Lägenheten där det började brinna samt det övriga huset har utrymts.

Räddningstjänsten arbetar på platsen med flera enheter på torsdagsmorgonen.

– Det har tyvärr spridit sig till nästa lägenhet, så de är inne och jobbar där, säger Johan Woxö, inre befäl vid räddningstjänsten, strax före klockan 06.

Polisen har spärrat av så att räddningstjänsten ska kunna jobba i fred.

En man i 70-årsåldern greps i Nybro sent på onsdagskvällen.

– Under kraftig berusning har han hotat några grannar med ett pistolliknande föremål, säger Tobias Halldén, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

I mannens bostad hittade polis ett luftgevär och en luftpistol. Mannen greps klockan 22.30 och misstänks för olaga hot mot grupp.

– Han ligger för tillnyktring. Vi har inte kunnat höra honom och kommer inte att kunna göra det på några timmar, säger Halldén strax före klockan 01.30.

Klockan 21.43 på onsdagskvällen kom larm om en singelolycka på väg 136 strax söder om Stora Rör. Räddningstjänst och ambulanspersonal ryckte ut till platsen.

– En personbil har väjt för en älg och kört in i ett träd. De inväntar bärgare just nu, säger Wilma Lilja, operatör vid Trygghets- och larmcentralen i Kalmar (TLC), klockan 22.30.

En person, som ska ha varit vaken och talbar när personalen kom fram, har förts till sjukhus med ambulans. Det ska inte ha varit fler personer i bilen, enligt TLC.

Det ska ha varit begränsad framkomlighet på platsen, enligt Trafikverket som satte prognosen för när det kunde vara full framkomlighet igen till klockan 23.

Räddningstjänsten ryckte på natten till torsdagen ut till en villa i Lindsdal efter larm om brand klockan 02.50. Det ska ha varit rökutveckling i delar av huset.

Men när personalen kom fram hade husägaren redan släckt branden, enligt Trygghets- och larmcentralen (TLC). Räddningstjänsten stannade kvar och kontrollerade så att branden inte spridit sig i ventilationssystemet.

TLC har inga uppgifter om att någon person skadats.

Sverige

En man i 20-årsåldern greps i Gamla Enskede i södra Stockholm under natten mot torsdagen.

Gripandet skedde sedan polisen fått in flera larm om skottlossning vid halvelvatiden på onsdagskvällen.

– Han är gripen misstänkt för vapenbrott. Vi misstänker att han har koppling till smällarna, säger Jari Kalliorinne vid polisen, som inte vill kommentera vilken typ av vapen det rör sig om. (TT)

En brand i några soptunnor eller containrar spred sig till fasaden vid förskolan Fjärilen i Nyköping.

– Det brann ner alltihopa, men det förstod vi nästan efter bara ett par minuter på plats, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef för Räddningscentralen Stockholms län.

Larmet kom klockan 20.20, och vid 22-tiden var byggnaden helt övertänd. Förskolan ligger i närheten av en skola, och det fanns risk för spridning.

– Det var det vi koncentrerade oss på, när vi såg att vi inte skulle greja förskolan. Vi har sett till att branden inte sprider sig, säger Stevelind.

Kommunen uppmanar föräldrar att hålla sina förskolebarn hemma under torsdagen och på fredag. De som inte kan stanna hemma kommer att få gå på en annan förskola. (TT)

Världen

Minst elva personer har skjutits till döds och flera har skadats i den tyska staden Hanau, uppger polisen. Den misstänkte gärningsmannen har hittats död.

Den första skjutningen inträffade vid 22-tiden på ett shisha-kafé, där gästerna kan röka vattenpipa, i centrala Hanau. Därefter ska gärningsmannen ha begett sig vidare till stadsdelen Kesselstadt där ytterligare skott har avlossats mot ett shisha-kafé.

Tidigt på torsdagsmorgonen hittade polisen den misstänkte gärningsmannen död i sin lägenhet, skriver polisen på Twitter. Dessutom hittades ytterligare en död person på platsen. Det finns inget som tyder på att det ska ha funnits flera gärningsmän, skriver Die Welt.

Hanau ligger cirka två mil öster om Frankfurt och har omkring 100 000 invånare. (TT)

Den brasilianske vänstersenatorn Cid Gomes träffades av två skott när han försökte stoppa strejkande poliser i staden Sobral i nordöstra Brasilien.

Gomes är bror till Ciro Gomes, också han en framstående politiker som kandiderade vid det senaste presidentvalet.

Ciro Gomes skriver på Twitter att hans bror sköts två gånger av militärpolis, men att inga viktiga organ hade träffats. (TT)

Kina rapporterar 349 nya fall av det nya coronaviruset i provinsen Hubei det senaste dygnet. Det är det lägsta antalet nya smittade sedan den 25 januari.

Föregående dygn rapporterades 1 693 nya fall och totalt har nu över 74 500 smittats i Kina.

Under onsdagen uppdaterades åter kriterierna för hur viruset diagnostiseras och en typ av sjukdomsfall togs helt bort. Hubeis myndigheter uppger inte om den kraftiga minskningen av nya fall beror på det. (TT)