Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Cyklist sparkad och slagen i Kalmar. Fyra till sjukhus när bil voltade i Hultsfred.
Publicerad 23 februari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Tre män ska ha gett sig på en cyklande man i Kalmar på natten till söndagen.

Det var vid 01.30-tiden som mannen kom cyklande på Erik Dahlbergs väg. Vid korsningen till Smålandsgatan ska han ha blivit sparkad av männen så att han trillade av cykeln.

Annons

– Sedan har de slagit och sparkat honom i ansiktet. Han är svullen och har sårskada och är förd till sjukhus, säger Christer Karlsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Den skadade mannen är i 25-årsåldern. Gärningspersonerna är okända på söndagsmorgonen.

Sent på lördagskvällen inträffade en singelolycka med personbil på riksväg 23/34 i Hultsfred.

Larmet om lyckan kom klockan 23.13. Räddningstjänst, polis och ambulanspersonal skickades till platsen.

– En personbil har kört av vägen och voltat. Fyra personer var inblandade i olyckan, säger Andreas Enberg, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Hultsfred.

Alla fyra har förts till sjukhus.

– En person var kvar i bilen när vi kom fram till platsen, så vi fick hjälpa den personen ut. De andra tre hade tagit sig ur för egen maskin, säger Enberg.

Enligt polisen ska en av de inblandade ha varit avsvimmad inledningsvis.

Trafikverket meddelade att det var begränsad framkomlighet på platsen och satte prognosen för när arbetet kunde vara över till klockan 00.45.

Polis var kvar och inväntade bärgare efter att räddningstjänsten lämnat. Händelsen rubriceras som vårdslöshet i trafik.

Annons

På natten till söndagen ska ett träd ha fallit över väg 136 söder om Bjärby på Öland.

Personal skickades till platsen. Hindret beräknades vara borttaget klockan 04.

Kronoberg

Ett träd ska ha blockerat väg 797 vid Bredebäckshult söder om Linneryd på natten till söndagen.

Personal skickades till platsen förr att ta bort trädet. Prognosen för när det kunde vara borta sattes till klockan 03.45.

Sverige

Hundratals svenska semesterfirare sitter fast på Gran Canaria efter det att en sandstorm lamslagit flygtrafiken – och ännu vet ingen när luftrummet kan trafikeras igen.

SAS skriver i ett mejl till TT under natten att 360 passagerare med biljetter tillbaka till Arlanda får övernatta på flygplatsen. Ytterligare 180 personer som var på väg från Göteborg till Las Palmas har omdirigerats till Faro i Portugal.

"Det finns för närvarande inga tillgängliga hotellrum på Gran Canaria", skriver SAS:s norska presschef John Eckhoff.

Flera hundra svenskar som skulle ha rest hem med Ving, Norwegian och TUI har också drabbats av den massiva sandstormen, en så kallad röd calima, som fört med sig röd sand från Sahara till Kanarieöarna.

Videoklipp som har publicerats i sociala medier visar hur himlen färgats disigt gulbrun av sanden.

Erik Asp, en av de drabbade resenärerna som tvingas övernatta på flygplatsen, säger till Expressen:

Annons

– Vi tittade ut genom fönstret och såg inte ens planen. Sikten var i princip obefintlig.

Spaniens nationella väderinstitut har varnat för kraftiga vindar på mer än 33 sekundmeter som väntas blåsa tills på måndag, enligt Reuters.

Värst drabbade väntas Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote bli.

På söndagsmorgonen ställer SAS in tre flyg till Las Palmas – från Stockholm, Oslo och Köpenhamn. (TT)

Världen

Reseförbud har utfärdats på flera ställen i Italien då antalet bekräftade coronavirussmittade i landet har ökat till 79. Två personer har hittills avlidit.

– Varken in- eller utresa kommer att tillåtas till områden som anses vara extra utsatta, säger Italiens premiärminister Guiseppe Conte under en presskonferens.

Även skolor och företag stängs i dessa utsatta områden. Flest smittade finns i regionen Lombardiet i norra Italien – 39 stycken. (TT)

Vermontsenatorn Bernie Sanders ser att få en rejäl marginal mot de andra i startfältet i Demokraternas nomineringsmöte i Nevada.

– Men jag skulle inte kröna honom som presidentkandidat riktigt än. Mycket kan hända framöver, säger statsvetaren Chris Galdieri.

Nevadademokraterna har sagt sitt – Bernie Sanders ska utmana Donald Trump om presidentposten i USA i höst.

Annons

– Detta är den första tydliga och avgörande segern under primärvalsäsongen, och är något som han (Sanders) verkligen behövde, säger Galdieri till TT vid 03-tiden.

En bra bit efter Sanders kommer tvåan Joe Biden. Ett rejält uppsving för den tidigare vicepresidenten som i tidigare omröstningar placerat sig på plats fyra respektive fem. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons