1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Kalmar län och Kronoberg.
Kraftig explosion i Stockholm.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Under natten inträffade en kraftig explosion i Vasastan i centrala Stockholm. Fönsterrutorna till ett kafé sprängdes, men inga människor ska ha skadats.

Än är ingen gripen för brottet.

Det första larmet, av många, kom strax efter midnatt. Smällen hördes lång väg och många hörde av sig från närliggande stadsdelar.

– Någonting har detonerat vid en fastighet och ett flertal fönsterrutor är trasiga i den fastigheten. Man uppger att även fönster i omkringliggande fastigheter har förstörts. Ingen person har påträffats skadad, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Den drabbade fastigheten är ett flerbostadshus med verksamheter i bottenplanet.

– Vi undersöker just nu vad det är som detonerat, men vi gör bedömningen att det inte är en gasläcka, säger Mats Eriksson.

Polis och räddningstjänst kom till platsen, liksom nationella bombskyddet och polisens tekniker. Flera kvarter kring detonationsplatsen spärrades av initialt, men i nuläget kvarstår bara en liten avspärrning kring kaféet.

Under morgonen hade polisen inte gripit någon misstänkt för händelsen, som rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi jobbar på att ta reda på vad som hänt och vad som ligger bakom det, säger Eriksson.

Under dagen kommer polisen att genomföra en trygghetsinsats, där de pratar med personer som bor i närheten eller som på annat sätt berörs av händelsen. (TT)

Världen

De första passagerarna på det virusdrabbade kryssningsfartyget Grand Princess har fått kliva i land i Kalifornien. Nu ska de 3 500 personerna som varit ombord testas för coronaviruset och sitta i karantän i två veckor.

Efter att i flera dagar ha legat ute till havs, med minst 21 coronavirussmittade personer ombord, kunde kryssningsfartyget Grand Princess under måndagen lägga till i hamnen i Oakland i San Franciscobukten i den amerikanska delstaten Kalifornien.

Passagerarna har börjat slussas ut från fartyget. De i akut behov av sjukvård togs i land först och har transporterats från hamnen i ambulanser.

I USA har hittills minst 26 personer avlidit till följd av virussjukdomen covid-19 och över 600 personer har konstaterats smittade i sammanlagt 35 delstater, enligt Johns Hopkins University. (TT)

Handeln på börserna är fortsatt svajig efter den svarta måndagen. Börserna i öster pekar åt olika håll efter att ha slagit upp portarna.

Det omfattande raset på världens börser fortsatte när tisdagshandeln drog igång i Tokyo. Nikke 225 föll 3 procent i den tidiga handeln, och det bredare Topixindexet föll 2,9 procent. I Kina öppnade kompositindexen i Shanghai och Shenzhen 0,8 respektive 1,1 procent ner, medan Hongkongs Hang Seng steg nästan 1 procent.

– Kollapsen i oljepriset och den sammanhörande kreditoron för producenter har adderat ytterligare ett negativt lager till en marknad som redan står på knäna över covid-19-utbrottet, säger Rodrigo Catril, finansstrateg vid National Australia Bank

Även i Australien är det fortsatt svajigt på börsen. Landets ASX 200-index sjönk 3,4 procent de första 20 minuterna. Men efter några timmar hade dock investerarna repat mod och kursen vände upp på plus igen, efter att ha fallit över 7,3 procent under måndagen. Det var det största raset sedan finanskrisen i december 2008 och ett värde på över 874 miljarder kronor har gått upp i rök.

Måndagen bjöd på stora fall på börserna både i Europa och USA. De tre ledande amerikanska indexen föll mellan 7 och 8 procent.

Den utlösande faktorn bakom kraschen var en kollaps för världsmarknadspriset på råolja, med det största prisraset sedan 1991. Även den ekonomiska oron för coronavirusets konsekvenser skapar rädsla på finansmarknaden.

Australien har hittills endast drabbats lindrigt av epidemin, men landets ekonomi är nära sammanflätad med både Kina och USA, som har drabbats betydligt hårdare av viruset. (TT)