1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i Kronoberg eller Kalmar län.
Restauranger och barer stängs i New York i syfte att bromsa coronavirusets framfart.
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Den hårt bantade Arbetsförmedlingen ställs inför tuffa utmaningar när myndigheten ska ta emot de tusentals svenskar som varslas i samband med coronakrisen.

Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens nya generaldirektör, medger att läget är ansträngt.

– Vi tar detta på största allvar, och i några inkomna varsel så nämner företagen coronaviruset. Men vi har gott hopp om att kunna klara vår verksamhet på ett bra sätt, säger hon till Göteborgs-Posten. (TT)

En arg man körde under natten till söndag in i entrén till vattentornet Svampen i Örebro.

Mannen ska ha blivit utslängd från en fest i den karakteristiska byggnaden, blivit rasande och återvänt i förarsätet på en personbil, rapporterar lokala medier. Mannen försökte köra på en person, som lyckades hoppa undan, varvid bilen fortsatte in i entrén.

Mannen lämnade därefter platsen i bilen, som senare hittades i ett annat län. Mannen söks fortfarande, han är anhållen i sin frånvaro misstänkt för försök till grov misshandel och skadegörelse. (TT)

Världen

Alla restauranger och barer i USA:s största stad New York tvingas att stänga och begränsa sig till hemleveranser, skriver New York Times.

– Nattklubbar, biografer, småteatrar och konsertlokaler måste alla stänga, säger New York-borgmästare Bill de Blasio enligt AFP.

Tidigare under söndagen, lokal tid, meddelades att alla offentliga skolor i mångmiljonstaden, med sammanlagt runt 1,1 miljoner elever, stängs på grund av coronavirusets spridning.

Lärarna uppmanas att återgå till arbetet senare i veckan för att utbildas i hur de ska genomföra distansundervisning framöver.

Ytterligare 29 amerikanska delstater kommer att stänga skolor under kommande veckor, rapporterar CNN.

USA:s smittskyddsmyndighet CDC rekommenderar att alla sammankomster med mer än 50 deltagare ställs in under kommande åtta veckor, rapporterar bland andra CNN. Rekommendationerna gäller dock inte skolors och företags dagliga verksamhet. (TT)