1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En person anhållen för skadegörelse och våldsamt motstånd i Växjö, rattfylleri i Kalmar och hundratals fångar på rymmen i Brasilien.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronobergs län

Under natten till tisdag greps en person misstänkt för skadegörelse.

Vid klockan 23 fick polisen in ett larm om bråk i en bostad i Växjö. Där ska en person ha slagit sönder en annan persons mobiltelefon och hotat en person.

Den misstänkte personen är en man i 30-årsåldern. Han sitter nu anhållen misstänkt för skadegörelse samt vålsamt motstånd.

Mannen kommer att förhöras under morgonen.

Kalmar län

Vid klockan två under natten till tisdag kontrollerades en förare på Perstorpsvägen i Kalmar. Personen ska ha varit påverkad och misstänks för rattfylleri.

Den misstänkte personen ska vara i 30-årsåldern.

Tidigt under tisdagsmorgonen fick SOS Alarm in ett larm om en trafikolycka i Kalmar.

Larmet kom till SOS Alarm klockan 05.44. Enligt SOS Alarm ska det röra sig om en singelolycka på E22 norr om avfarten vid Lindsdal.

Sverige

På tisdag skärps reglerna i Stockholms kollektivtrafik för att minska riskerna för smittspridning, rapporterar Dagens Nyheter.

Inga resenärer kommer att få kliva på genom bussarnas framdörr. På bussarna sitter vita band som ska stoppa passagerare från att vara nära föraren. På tunnelbanan, tvärbanan och lokalbanorna uppmanas resenärerna att sprida ut sig.

– Våra trafikentreprenörer har haft ganska stor oro bland sin personal. Framför allt bland förare. Det här är ett sätt att upprätthålla trafiken så att den ska kunna fortsätta rulla, säger Andreas Söderberg, presstalesperson på SL, till DN.

Resandet med SL har minskat med minst 20 procent den senaste tiden, enligt Andreas Söderberg.

– Man ska åka kollektivt om man är frisk, om man är sjuk ska man stanna hemma. (TT)

En skola i Degerfors kommun stängde i onödan, sedan en anställd uppgett att den varit smittad med coronavirus, uppger lokala medier. Men efter smittspårning visade det sig att personen inte var sjuk.

– Personen har lämnat falska uppgifter till sin arbetsgivare, säger Timmie Falk, kommunikatör vid kommunen, till Sveriges Radio P4 Värmland.

Skolan kommer att öppna igen på onsdag. (TT)

Världen

Hundratals fångar har rymt från fyra fängelser i Brasilien.

Anledningen tros vara att landet på tisdag drar in alla frigångar för att begränsa spridningen av coronaviruset.

Enligt myndigheterna i São Paolo är det osäkert hur många som har rymt. De försvarar dock beslutet att ställa in alla frigångar, då fängelserna är överfulla och att det är "högst troligt" att de 34 000 fångar i staden som är beviljade frigång kommer tillbaka med smittan. (TT)

Staden Wuhan i Kina, där coronaviruset tros ha haft sitt ursprung, registrerade på måndagen ett (1) nytt fall.

Den kraftiga minskningen av smittade personer i staden har lett till att samtliga som anländer till Wuhan från utlandet från och med nu kommer att sättas i 14 dagars karantän. Även resanden till Peking och Hongkong kommer att sättas i liknande karantän.

Totalt har 80 000 personer i Kina smittats, 3 226 personer har avlidit. (TT)