1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Företagsinbrott i Ljungby. Man skottskadad i Södertälje.
Alla hotell stängs i Spanien.
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Ett företag som reparerar mobiltelefoner i Ljungby ska ha utsatts för ett inbrott på torsdagskvällen. Polisen larmades klockan 21.10.

– Man har brutit upp en dörr och tagit sig in där, säger Andreas Arvidsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Tidigt på fredagsmorgonen är det oklart vad som har stulits. Ingen är då heller misstänkt.

– Vi har spärrat av och inväntar tekniker för att se om vi hittar några spår till att börja med och så får vi se vad som har försvunnit, säger Arvidsson.

Brottet rubriceras som grov stöld.

Och under torsdagen anmäldes ett inbrott i ett villabygge som troligtvis skett under natten till torsdagen. Bygger ligger i Vittaryd i Ljungby kommun.

– Man har brutit upp ett fönster, tagit sig in där och stulit hantverkarnas verktyg, säger Andreas Arvidsson.

Även där ska en teknisk undersökning göras.

Sverige

En man i 30-åldern skottskadades under natten i Södertälje. Polisen larmades klockan 01.30 om en skottlossning i stadsdelen Brunnsäng, där mannen anträffades. Skadeläget är oklart.

Men han var talbar när han fördes iväg med ambulans, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl vid polisen i region Stockholm.

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök, ingen har gripits. (TT)

Flygbolaget BRA trycker från och med måndag på pausknappen för tolv av de 18 inrikeslinjer som trafikeras året runt. Det uppger företaget i ett pressmeddelande. Endast sex linjer till och från Bromma kommer att fortsätta, och då med enbart en eller två avgångar om dagen, i vardera riktning.

600 medarbetare kommer att korttidspermitteras och gå ned i arbetstid.

Sedan tidigare var det känt att bolaget ställer in 1 300 avgångar mellan 3 mars och 3 maj till följd av coronaviruspandemin.

"Vi förstår att detta blir ett väldigt hårt slag mot landets tillgänglighet men vi har i nuläget inget val. Vi hoppas på att vi snart kan se en ljusning", säger vd Geir Stormorken i pressmeddelandet. (TT)

Världen

Kaliforniens omkring 40 miljoner invånare beordras att stanna hemma. Personer med samhällsviktiga funktioner undantas reglerna och bland annat mataffärer, apotek och banker kommer fortsatt att vara öppna.

Delstaten, som är USA mest folkrika, har drabbats hårt av covid-19. Omkring tusen fall har bekräftats och nära 20 dödsfall kopplas till viruset.

Vi måste vända skutan i delstaten Kalifornien, säger guvernören Gavin Newsom under en presskonferens. (TT)

Fyra män som har dömts för att ha våldtagit och mördat en ung kvinna på en buss i Delhi i Indien 2012 har avrättats.

President Narendra Modi vägrade benåda de fyra efter att Indiens högsta domstol nekat dem resning.

Dådet utlöste massiva protester med tiotusentals deltagare på flera håll i Indien och i ett senare led skärpt lagstiftning. Men statistiken har inte förändrats med mycket, totalt anmäldes nästan 34 000 våldtäkter i landet under 2018. (TT)

Alla hotell i Spanien har fått order om att stänga inom sju dagar för att hindra spridningen av coronaviruset, rapporterar El País.

Långtidsboenden undantas i de nya reglerna, förutsatt att deras gäster har möjlighet att uppfylla de krav på isolering som gäller i landet.

Spanien, ett populärt turistresemål, är ett av de länder som har drabbats värst av virusets framfart med över 760 avlidna och omkring 17 000 bekräftade fall. (TT)

Argentinas president Alberto Fernández har utlyst obligatoriskt utegångsförbud i landet. Förbudet, som är en "förebyggande åtgärd" för att hindra virusspridningen, träder i kraft på fredag och ska gälla mars månad ut.

Vi tar hand om argentinarnas hälsa, säger Fernández.

Undantag gäller transport till närliggande mataffärer och apotek, vilka tillåts hålla öppet. 128 personer i landet uppges ha smittats, varav tre har avlidit. (TT)

Den brasilianska delstaten Rio de Janeiros stränder, barer och restauranger stängs i minst två veckor för att begränsa coronavirusets spridning.

Delstatens guvernör, Wilson Witzel, säger att man även ska stänga alla förbindelser med andra delstater som har bekräftade virusfall, men dessa åtgärder måste godkännas av federala myndigheter.

Brasilien, med 210 miljoner invånare, har hittills registrerat över 620 fall av coronaviruset samt sex avlidna. (TT)