1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man gripen för misshandel och skadegörelse i Tingsryds kommun. Sexuellt ofredande i Växjö.
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Växjö

Polis ryckte ut till en ort i Tingsryds kommun under natten till söndagen.

– En kvinna larmar om att hennes pojkvän har slagit henne och slagit sönder hennes bil, säger Emir Bajric, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Hon ska ha sprungit från bostaden och tagit sin tillflykt till en granne. Polisen larmades klockan 00.45.

När patrull kom till platsen ska mannen, som stuckit iväg, ha varit på väg tillbaka till bostaden. Så han kunde gripas.

Han misstänks för skadegörelse och misshandel.

– Han ska även ha misshandlat henne dagen före och var kraftigt påverkad av narkotika, säger Bajric.

Kvinnan ska inte ha behövt akut sjukvård.

Mannen fick nyktra till hos polisen och ska förhöras under söndagsförmiddagen.

En man i 40-årsåldern hämtades till förhör efter en händelse på ett uteställe i centrala Växjö under natten till söndagen.

Vid 00.30-tiden misstänks männen ha ofredat en kvinna sexuellt.

– Både verbalt och fysiskt ska han ha varit på kvinnan. Hon kontaktade en ordningsvakt som kontaktade polisen, säger Emir Bajric, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Den misstänkte mannen förnekar brott. Han släpptes på fri fot efter förhör.

Sverige

En kvinna i 40-årsåldern och ett ettårigt barn skadades i ett våldsdåd i Bellevuegården i Malmö på lördagskvällen. En man har gripits, misstänkt för två fall av mordförsök.

– Kvinnan har livshotande skador. Barnet är mindre allvarligt skadad enligt de mycket initiala uppgifterna, säger Timmy Jeppsson, inre befäl vid polisen, till Sydsvenskan.

– Det är ett vasst föremål som har använts mot kvinnan och barnet. Det är stickskador.

Polisen larmades av en släkting vid 18-tiden.

Enligt polisen kan kvinnan och barnet ha skadats i en lägenhet. Den skadade kvinnan och den gripne mannen känner varandra sedan tidigare. (TT)

Fem personer har gripits i samband med ett bråk ombord på en buss i Uppsala på lördagskvällen, skriver UNT.

Chauffören larmade polisen omkring 20.30. En av de misstänkta fick föras till Akademiska sjukhuset för vård av en lättare knivskada i handen.

Samtliga inblandade är män mellan 18 och 25 år. Under natten väntar förhör. (TT)

Världen

Karantän och strikta regler har inte hjälpt i kampen mot coronaviruset i Italien. Nu inför landet ännu större nedskärningar i samhället – företag och fabriker som inte har en samhällsbärande funktion stängs.

– Regeringen har tagit beslutet att stänga all produktion som inte är direkt nödvändig, oumbärlig eller avgörande för att garantera tillgången till nödvändiga varor eller tjänster, sade premiärminister Giuseppe Conte i ett tv-sänt tal på lördagen.

Produktionsstoppet ska gälla åtminstone till den 3 april. Livsmedelsbutiker och apotek, liksom banker och postkontor, kommer fortsatt vara öppna.

På lördagen rapporterade landet 793 nya dödsfall, totalt har nära 5 000 personer i Italien avlidit efter att ha insjuknat i covid-19. Antalet smittade personer som har upptäckts i Italien har stigit till drygt 53 500.

Under lördagen stängdes landets alla parker och invånarna förbjuds nu även att träna utomhus, om träningen inte utförs precis utanför bostaden. (TT)

För att begränsa spridningen av coronaviruset inför Indien på söndagen utegångsförbud. Men bara i 14 timmar.

"Låt oss alla delta i detta utegångsförbud, som kommer att ge enorm kraft i kampen mot covid-19-plågan", twittrar premiärminister Narendra Modi. (TT)

Rwanda är det senaste landet att införa strikta karantänregler för att hindra att coronaviruset sprids.

Under lördagen infördes förbud mot alla ej nödvändiga resor mellan städer och samtliga barer och restauranger hölls stängda, men under kvällen kom ytterligare restriktioner.

"Onödiga resor och besök utanför hemmet är inte tillåtna", meddelade regeringen i ett skriftligt uttalande. Undantag görs för att handla mat, göra bankärenden eller resor av hälsoskäl.

Rwanda har även stängt landets gränser, där bara rwandier som återvänder från utlandet får passera. (TT)