Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

I Tingsryd förstördes en pizzeria i en kraftig brand under natten.
Publicerad 29 mars 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Efter stängning utbröt en brand i byggnad med en pizzeria, lager och förråd. Räddningstjänsten larmades till platsen strax före midnatt och när man kom fram slog lågor ut från entrédörren och fönster. Byggnaden gick inte att rädda, men det finns inga rapporter om några personskador. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.

Annons

Kalmar län

En bilförare stoppades av polisen i centrala Kalmar under natten. Föraren ska ha varit påverkad och misstänkts nu för drograttfylleri. Polisen ska även hittat en mindre mängd narkotika.

Sverige

Någonting har exploderat i en lokal i Bredäng i sydvästra Stockholm. Boende i området vaknade strax före klockan 02 av en kraftig smäll i bottenvåningen av ett flerfamiljshus. Enligt polisen rör det sig om någon form av lokal som kan ha varit på väg att göras om till en restaurang.

– Det är materiella skador i själva lokalen: Det är ganska förstört där, men det verkar som att det begränsades till lokalen, säger Jens Mårtensson, vakthavande befäl hos polisen till TT.

Bombtekniker är på platsen för att undersöka vad som har smällt och ett område är avspärrat. Ingen människa verkar ha kommit till skada i explosionen. Polisen uppger att man har vissa spaningsuppslag, men ingen har ännu gripits.

De boende har inte behövt evakuera huset, men tunnelbanestationen Bredäng ligger i närheten och har stängts. (TT)

Världen

Nordkorea har avfyrat två projektiler ut mot Japanska havet, uppger den sydkoreanska militären enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Japanska försvarsdepartementet, liksom Sydkorea, misstänker att det rör sig om ballistiska kortdistansrobotar och skriver på Twitter att föremålen inte slog ned i japanskt territorium eller dess ekonomiska zon.

Annons

Nordkorea har avfyrat flera ballistiska kortdistansrobotar under mars månad, vilket irriterar Sydkorea.

"I en situation där hela världen upplever svårigheter till följd av covid-19, så är den här typen av militärt agerande från Nordkorea väldigt olämpligt och vi uppmanar till ett omedelbart upphörande", skriver Sydkoreas försvarsledning i ett uttalande, enligt Yonhap. (TT)

Den 3,4 ton tunga stålklockan högst upp i tornet på katedralen i schweiziska Lausanne får bara användas när staden är i fara.

Det här är ett sådant tillfälle, menar nattväktaren Renato Hausler.

I fredags klättrade han uppför stentrappornas 153 steg för att i tre minuter låta klockans klang ljuda över Genèvesjön – som en uppmaning till solidaritet och enighet under coronautbrottet. Schweiz hade på lördagen över 13 000 smittade och drygt 230 dödsfall.

Klockan i Lausanne är tillverkad år 1518. Men bruket av varningsklockor är, liksom yrket nattväktare, äldre än så och omnämndes första gången i stadsannalerna 1405. Den gången hade en omfattande eldsvåda svept genom staden.

– Under katastrofen ringde klockan för att uppmana stadsborna att hjälpas åt att stoppa elden, säger Renato Hausler.

Det tidsbeprövade budskapet – att hjälpas åt – avser nattväktaren nu att genom medeltidsklockans klang upprepa varje kväll tills viruskisen är över. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons