Annons

"Hårdare markering än tidigare från Sverige"

Kinas retorik mot Sverige sticker ut i en internationell kontext. Och att regeringen nu öppet meddelar att ambassadören ska kallas till UD är en hårdare markering än tidigare från svensk sida, enligt Asienforskaren Björn Jerdén.
Samhälle • Publicerad 18 januari 2020
Björn Jerdén, programchef och forskare på Utrikespolitiska Institutet, anser att fallet Gui Minhai ligger bakom den spända relationen mellan Kina och Sverige. Arkivbild.
Björn Jerdén, programchef och forskare på Utrikespolitiska Institutet, anser att fallet Gui Minhai ligger bakom den spända relationen mellan Kina och Sverige. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Kinas ambassadör Gui Congyou jämför svenska mediers agerande med en lättviktsboxare. Arkivbild.
Kinas ambassadör Gui Congyou jämför svenska mediers agerande med en lättviktsboxare. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kinas ambassad i Sverige har en rad gånger under de senaste två åren kontaktat svenska medier för att framföra kritik mot publiceringar, enligt SVT Nyheter. I en intervju med tv-kanalen som ambassaden publicerat på sin hemsida liknar ambassadören Gui Congyou svenska medier med en "48-kilos lättviktsboxare som provocerar fram en fajt med en 86-kilos tungviktsboxare".

Ambassadörens senaste uttalande ligger i stort sett i linje med den retorik han tidigare använt mot svenska medier och regeringen, enligt Björn Jerdén, som leder Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

Annons

– Det som kan få en del att höja på ögonbrynen nu är att Kina ofta vill understryka att man respekterar länder oberoende av storlek. När han använder liknelsen om boxaren frångår ambassadören den bild som Kina vill måla upp, säger han.

Sverige sticker ut

Även om det finns flera dispyter mellan Kina och andra västländer sticker ambassadörens retorik och aktivitet i Sverige ut jämfört med andra länder, enligt Björn Jerdén.

TT: Har ambassadören stöd från Peking för att agera på det här sättet?

– Ja, han har tidigare agerat med fullt stöd från kinesiska UD, och Peking har ställt sig bakom även de allvarligaste hoten mot Sveriges regering. Ambassadören är ingen frifräsare, även om han har ett visst manöverutrymme.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skriver i en kommentar till TT att företrädare för utrikesdepartementet på tisdag kommer att förklara för ambassadören att hans agerande är allvarligt, och att Sverige som suverän stat inte kan acceptera några hot.

– Vad jag känner till är det första gången man öppet går ut med att man kallar upp ambassadören angående ett specifikt utfall han gjort mot media. Det är en hårdare markering än tidigare från svensk sida, säger Björn Jerdén.

Fallet Gui Minhai

TT: Varför är relationen mellan Kina och Sverige så spänd?

– Det har sin grund i fallet Gui Minhai (den svenska förläggare som sedan 2015 sitter fängslad i Kina, reds anm).

TT: En teori har varit att Sverige är en testballong för Kina, där landet ser vad en aggressiv retorik får för resultat. Kan det ligga något i det?

– Oavsett om det är avsiktligt eller inte blir Sverige en testballong, och hittills har Peking gjort bedömningen att det varit framgångsrik. Kina har inte påverkat svenska medier eller regeringens inställning till Gui Minhai, men det är uppenbart att Peking ändå tycker att det är framgångsrikt. Annars hade man lagt om taktiken och tagit ambassadören i örat, säger Björn Jerdén.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons