Annons

Japan vill se snabb utlämning av Ghosn-gripna

USA • Publicerad 21 maj 2020
Carlos Ghosn, tidigare styrelseordförande i Nissan. Arkivbild.
Carlos Ghosn, tidigare styrelseordförande i Nissan. Arkivbild.Foto: Meika Fujio/AP/TT

Japan hoppas att de två män som gripits i USA misstänkta för att ha hjälpt fordonsjätten Nissans tidigare styrelseordförande Carlos Ghosn att fly landet förra året kan lämnas ut till Japan inom kort. De två amerikanerna – en 59-årig före detta elitsoldat och hans 27-årige son – greps av amerikansk polis på begäran av Japan.

– Vi håller på med förberedelser, däribland samarbete kring en skyndsam utlämning, säger den japanske kabinettsministern Yoshihide Suga.

Annons

Ghosn är mot sitt nekande misstänkt i Japan för ekonomiska oegentligheter. Han är medborgare i Libanon, Frankrike och Brasilien och befinner sig i Libanon efter att han lyckades fly från sin husarrest i Japan i december.

Även turkiska åklagare förbereder ett åtal mot sju personer, varav fyra piloter, för Ghosns flykt till Beirut via Istanbul. Han ska ha burits ombord på ett privat jetflygplan i Japan i en stor svart låda.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons