Annons

Jerebko kan flytta till Ryssland

I juni var Jonas Jerebko bara två matcher från att bli mästare i NBA med sitt Golden State Warriors.
Kommande säsong kan han kanske bli mästare i Europa med BC Chimki. Förhandlingar ska pågå.
Basket • Publicerad 1 augusti 2019
Jonas Jerebko med Stephen Curry till höger och Kevin Durant till vänster. Nu verkar han ha spelat färdigt med stjärnorna i Golden State Warriors. Arkivbild
Jonas Jerebko med Stephen Curry till höger och Kevin Durant till vänster. Nu verkar han ha spelat färdigt med stjärnorna i Golden State Warriors. ArkivbildFoto: Ben Margot/AP/TT

Under nio säsonger har Jonas Jerebko, 32, som första svensk spelat i NBA, den amerikanska proffsligan. Efter spel i Detroit Pistons som draftade honom 2009 har det även blivit spel i Boston Celtics och Utah Jazz innan han fick ett ettårskontrakt med regerande mästarlaget Golden State Warriors.

Där fick han uppleva spel med stjärnor som Stephen Curry och Kevin Durant och laget tog sig åter till final men där blev det förlust mot Toronto Raptors som vann med 4–2 i matcher.

Annons

Men kontraktet gick ut och en fortsättning i NBA är oklar. Nu skriver den litauiska nyhetssajten att Jerebko är aktuell för Moskva-laget Chimki, ett av Europas bästa lag de senaste tio åren. 2012 och 2015 så vann laget Eurocup och så sent som 2018 var man i kvartsfinal i Euroleague, basketens motsvarighet till Champions League. De tre senaste säsongerna har man gått till final i United League, bestående av de bästa lagen från Ryssland, Estland, Lettland, Polen, Vitryssland och Kazakstan.

Coach är legendaren Rimas Kurtinaitis som i januari återvände för en andra vända i klubben.

Och nu förs förhandlingar med Jerebko, som gift sig i sommar hemma i Sverige, om att få den 208 cm långa svensken till Chimki.

– Så kan det vara, säger en representant för Chimki till SVT Sport.

Skulle övergången bli klar kan Jerebko för första gången på många år spela mot en svensk. I Real Madrid återfinns nämligen tidigare NBA-proffset Jeffrey Taylor och båda lagen ska spela Euroleauge kommande säsong.

Håkan Bergholtz/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons