Annons

Johansson avstår EM – trots OS-kvaljakt

Victor Johansson väljer att avstå sim-EM i maj – trots att OS-biljetten ännu inte är säkrad.
Långdistansarens enda riktiga OS-kvalförsök sker i Italien i slutet av juni.
Simning • Publicerad 31 januari 2020
Victor Johansson. Arkivbild.
Victor Johansson. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Simningen fick ytterligare två OS-platser på fredagen då Louise Hansson och Erik Persson tog plats vid sidan av guldhoppet Sarah Sjöström som togs ut redan i november.

Michelle Coleman och talangen Robin Hanson har klarat Internationella simförbundets OS-kvalgräns, men får vänta på sina OS-platser.

Annons

Likaså de två svenska damlagen som kvalat in, på 4x100 meter fritt och 4x100 meter medley.

Victor Johansson var i flera år svensk simnings stjärnskott, men missade att kvala in till VM i fjol efter axelproblem.

Nu avstår den 21-årige simmaren, till vardags på University of Southern California, EM i Budapest i maj. Planen är att i stället träna i USA till i början av juni och sedan toppa sig till Sette Colli i Rom den 21-23 juni som blir enda riktiga OS-kvaltillfället. Men Sandmark tycker inte att Johansson spelar ett högt spel.

– Han har varit väldigt duktig tidigare på att pricka formen, säger hon om Johansson som har svenska rekordet på 800 och 1 500 meter.

Det finns ytterligare en öppning för Victor Johansson där han kan tas ut till Tokyo på ”framtidskriteriet”, ett sätt för Sveriges olympiska kommitté, SOK, att ta ut unga, lovande idrottare som inte varit med i OS tidigare.

OS-klara Louise Hansson, också baserad i USA, kommer inte heller att simma EM medan stjärnan Sarah Sjöström tävlar i EM, men inte hela mästerskapsveckan.

EM i Budapest avgörs 11-17 maj.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons