Annons

Knuffade kvinna framför tåg – döms till vård

Mannen hörde en röst i huvudet som sade "angrip eller dö" och knuffade ner en kvinna i 70-årsåldern framför ett godståg.
Kvinnan fick livshotande skador och nu döms 33-åringen för mordförsök till rättspsykiatrisk vård.
Brott • Publicerad 24 mars 2020
Polis och räddningstjänst på plats efter att en kvinna blivit påkörd av tåget på Lunds centralstation i början av december i fjol sedan en man knuffat ner henne från perrongen. Arkivbild.
Polis och räddningstjänst på plats efter att en kvinna blivit påkörd av tåget på Lunds centralstation i början av december i fjol sedan en man knuffat ner henne från perrongen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var bara en slump att det var just den äldre kvinnan som mannen gick till attack mot en decemberkväll förra året på Lunds centralstation. Den 33-årige mannen har lidit av vanföreställningar sedan 2012 och hörde en röst i huvudet som uppmanade honom att putta kvinnan framför tåget – annars skulle han dö.

Först fick kvinnan en knuff så att hon föll ner på perrongen. Ett vittne till händelsen försökte stoppa mannen, men 33-åringen lyckades i samma stund som ett godståg passerade genom stationen i en hastighet av cirka 40 kilometer i timmen knuffa ner kvinnan på spåret.

Annons

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, fick livshotande skador, enligt domen från Lunds tingsrätt. Även om hon aldrig kommer att bli helt återställd har målsägarbiträdet uppgett att hon kommer att kunna föra en tillvaro ungefär som innan händelsen, skriver lokala medier.

Själv satte sig mannen på en bänk efter attacken och väntade in polisen. Nu dömer tingsrätten honom för mordförsök och påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, enligt domen.

En rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen, som erkänt brott, led av en allvarlig psykisk störning vid såväl tidpunkten för dådet som vid undersökningen.

Mannen ska också betala ett skadestånd på runt 160 000 kronor till kvinnan.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons