Annons

Landets distriktsveterinärer sätts under lupp

Djur • Publicerad 2 juni 2020
Hur fungerar distriktsveterinärerna – som bedriver djurvård i statlig regi? Nu granskas organisationen. Arkivbild.
Hur fungerar distriktsveterinärerna – som bedriver djurvård i statlig regi? Nu granskas organisationen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jordbruksverkets distriktsveterinärer ska ge alla djur vård dygnet runt i hela landet – nu ska det granskas huruvida de klarar sitt uppdrag.

Riksrevisionen inleder en granskning av veterinärerna för att se huruvida de utför sitt statliga uppdrag effektivt och konkurrensneutralt, uppger myndigheten i ett pressutskick.

Annons

Distriktsveterinärerna ska vårda såväl lantbruksdjur som sällskapsdjur – en verksamhet som riksdagen ställt sig bakom för att säkra en landsomfattande organisation vid utbrott av smittsamma djursjukdomar.

Men vården sker i konkurrens med privat djurvård, och distriktsveterinärerna har på sina håll svårt att rekrytera personal. Dessutom har de kritiserats för hur de genomför den avgiftsfinansierade vården av sällskapsdjur.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons