Annons

Malaysia: Inte lönt att tjafsa med Kina

Malaysia/Kina • Publicerad 28 september 2019
Malaysias premiärminister Mahatir Mohamad. Arkivbild.
Malaysias premiärminister Mahatir Mohamad. Arkivbild.Foto: Yam G-Jun/AP/TT

Malaysia kommer inte att sätta hårt mot hårt mot Kina i dispyter som den om territorialvatten i Sydkinesiska sjön. Stormakten är helt enkelt för mäktig för att bråka med, säger den malaysiske premiärministern Mahatir Mohamad i en intervju med nyhetssajten .

– Vi följer vad de gör, vi rapporterar vad de har för sig, men vi jagar inte iväg dem eller försöker vara aggressiva, säger premiärministern angående uppgifter om att kinesiska fartyg otillåtet sökt efter olje- och gasfyndigheter på malaysiskt vatten.

Annons

– Malajiska stater har existerat i närheten av Kina under 2 000 år. Vi har överlevt eftersom vi vet hur vi ska uppföra oss. Vi går inte runt och är aggressiva när vi inte kan leva upp till det, utan använder andra medel.

Kina och Malaysia kom tidigare i september överens om att inleda en formell dialog kring dispyter i Sydkinesiska sjön, där spänningarna ökat sedan Kina stärkt sin närvaro i regionen.

Kina är Malaysias viktigaste handelspartner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons