Annons

Många döda vid polisingripanden i Rio

Antalet människor som dödas vid polisingripanden i Brasilien ser inte ut att minska – trots strikta coronarestriktioner.
Brasilien • Publicerad 2 juni 2020
En demonstrant håller upp en banderoll med texten "sluta döda oss!" under en protest utanför delstatsregeringens högkvarter i Rio de Janeiro mot polisvåld mot svarta i söndags.
En demonstrant håller upp en banderoll med texten "sluta döda oss!" under en protest utanför delstatsregeringens högkvarter i Rio de Janeiro mot polisvåld mot svarta i söndags.Foto: Mauro Pimentel/AP/TT

Protesterna mot rasism och polisvåld i USA ger eko i Brasilien, där tusentals människor dödas varje år i samband med polisingripanden.

I den värst drabbade staden Rio de Janeiro dödades 290 människor bara under mars och april, rapporterar spanska El País. Detta trots att coronarestriktioner innebär att många håller sig hemma och att antalet brott i stort har minskat.

Annons

Storstadsregionen har drygt 12 miljoner invånare.

Siffrorna innebär en ökning jämfört med samma period 2019, enligt El País.

Under fjolåret dödades totalt 1 810 personer i delstaten Rio de Janeiro, med 16,6 miljoner invånare. Det är det högsta antalet sedan officiell statistik började föras över döda vid polisingripanden 1998.

Vardagshändelser

Dödstalet har stigit stadigt de senaste åren då specialutbildade militärpoliser satts in mot gängen i de tätbefolkade favelorna. Kritiker påpekar att det leder till att oskyldiga dödas, medan myndigheterna försvarar strategin med att de flesta dödade är beväpnade brottslingar.

Dödsfallen är så vanliga att de oftast inte blir nyheter så länge det inte är barn som faller är offer för våldet. Det senaste uppmärksammade fallet gäller 14-årige João Pedro Pinto. Han befann sig i sitt hem i en av Rios fattiga kåkstäder när polisen stormade in för att gripa en misstänkt drogförsäljare. Ett av närmare 70 skott som avfyrades träffade honom i ryggen och han avled senare.

Protester

Liksom de flesta som dödas av polisen var João Pedro Pinto svart. Hans och andra svartas död har den senaste tiden lett till protester under parollen "Vidas negras importam", en översättning av namnet på den amerikanska aktiviströrelsen "Black lives matter".

Även i São Paulo tyder de 255 dödsfall som hittills registrerats i samband med polisingripanden mellan januari och mars i år på en ökning jämfört med i fjol, enligt El País.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons