1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Minst 19 till sjukhus efter stora halkolyckor

Två bussar, flera lastbilar och en mängd personbilar krockade eller körde av vägen i blixthalkan. 19 människor fick föras till sjukhus med ambulans efter massolyckorna på E4 mellan Nyköping och Tystberga på torsdagskvällen.
Under morgonen är vägen fortfarande avstängd.
En lastbild ligger i diket på E4 mellan Nyköping och Tystberga. Flera stora olyckor inträffade på sträcken under torsdagskvällen.
Foto: Pontus Stenberg/TT

Den första omfattande olyckan inträffade strax före klockan 22 på torsdagskvällen. Kort därefter skedde ytterligare olyckor längs med samma vägsträcka.

– En buss med 10–12 personer har vält, en lastbil har vält, två personbilar har kolliderat med en lastbil, en lastbil har kolliderat med flera personbilar, säger Tony Johansson, presstalesperson på räddningstjänsten.

Sammanlagt var två bussar, fyra lastbilar och 25–30 personbilar involverade i olyckorna, enligt räddningstjänsten. Bland annat har en buss legat upp och ner i ett dike och en lastbil med släp har blockerat hela vägbanan. Dessutom har en rad personbilar antingen åkt av vägen eller in i mitträcket.

"Extremt halt"

– Det här har varit utspritt på flera kilometer. Det har varit extremt halt. Det var blankis på vägen, säger Daniel Lundin, operativ chef på räddningstjänsten.

Flera ambulanser och en sjukvårdshelikopter skickades ut med anledning av olyckorna.

– När vi lämnade hade 19 personer förts till sjukhus med ambulans. Sedan vet vi att ett antal personer, men det är för oss okänt hur många, har skjutsats till sjukhus av andra förbipasserande, säger Daniel Lundin.

Stabsläge

Nyköpings lasarett skriver att man har tagit emot 19 skadade. Sjukhuset gick upp i stabsläge under några timmar och de skadades tillstånd beskrivs som stabilt.

E4 i södergående riktning har varit helt avstängd under räddningsarbetet, som har försvårats av halkan.

– Man håller på att bärga ett flertal fordon. Trafiken leds om via väg 800. Vi har ingen exakt prognos för när vägen kan öppnas igen, säger Jesper Andersson, presstalesperson på Trafikverket strax före klockan 04.

Det är fortfarande halt på vägarna i området.

– Vi är ute och halkbekämpar nu på ett flertal vägar i Södermanland. Vi är ute med alla enheter vi har, säger Jesper Andersson.