Annons

Miljonjakt efter avsatte presidenten i Sudan

Sudan • Publicerad 31 maj 2020
Sudans myndigheter försöker finna tillgångar som gömts av avsatte och fängslade presidenten Omar al-Bashir. Arkivbild.
Sudans myndigheter försöker finna tillgångar som gömts av avsatte och fängslade presidenten Omar al-Bashir. Arkivbild.Foto: AP/TT

Sudan söker finna de enorma ekonomiska tillgångar som den avsatte presidenten Omar al-Bashir tros ha gömt undan. Myndigheter säger sig ha spårat miljardvärden i fastigheter, men tror att det blir svårt att spåra andra tillgångar som undanförts.

– De första beräkningarna visar att fastigheter och områden som ägdes av den förra regimen har värden på mellan 3,5 och 4 miljarder dollar, motsvarande upp emot 38 miljarder kronor, säger Salah Manaa som representerar den kommitté som utreder den avsatta regimens ekonomiska förehavanden.

Annons

– Men det är bara toppen på ett isberg, om man ser till de totala tillgångar som olagligt ackumulerades av den forna regimen under Bashirs ledning.

Den auktoritäre presidenten höll landet i ett järngrepp i 30 år innan militären vände honom ryggen i april i fjol och avsatte honom, efter omfattande folkliga protester. Omar al-Bashir sitter fängslad i Khartums Koberfängelse.

Antikorruptionskommittén inledde sitt arbete i december, och rapporterar till den nuvarande regimen som består av både militär och civila.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons