Annons

Ministeröverläggning om östra Ukraina

Tyskland/Ukraina • Publicerad 22 april 2020
Heiko Maas är Tysklands utrikesminister. Arkivbild.
Heiko Maas är Tysklands utrikesminister. Arkivbild.Foto: Bernd von Jutrczenka/AP/TT

I nästa vecka ska ett nytt försök göras för att väcka liv i den till stora delar avsomnade fredsprocessen för östra Ukraina. Då ska Ukrainas, Rysslands, Tysklands och Frankrikes utrikesministrar överlägga via videolänk för att följa upp det möte som hölls i Paris i december mellan Rysslands och Ukrainas presidenter Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att överläggningen behövs eftersom "väsentliga delar" av besluten i Paris fortfarande inte uppfyllts.

Annons

Under Parismötet, då också Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron deltog, nåddes bland annat en överenskommelse om eldupphör.

Parterna genomförde i förra veckan en fångutväxling men många andra delar av överenskommelsen är ouppfyllda.

Konflikten mellan regeringsstyrkor och de proryska separatisterna har krävt över 13 000 människors liv sedan 2014. Då hade Ryssland i strid mot internationell rätt annekterat Krimhalvön.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons