1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Det har varit en lugn natt i Småland enligt polisen i Kalmar och Växjö.
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Småland

Det brann i en papperskorg i närheten av Oskarshamns kyrka. Larmet kom vid 22-tiden på onsdagen och kunde snabbt släckas av räddningstjänsten.

Tre polispatruller åkte till Torsås torg vid 20.15 på onsdagen. Larmet gällde ett bråk.

– Det ska ha varit rätt mycket ungdomar på plats, säger Fredrik Bratt, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Enligt polisen ska en epatraktor blivit utsatt för skadegörelse och en hotfull situation ska då ha uppstått. Polisen har tagit upp en anmälan om olaga hot och skadegörelse, skriver P4 Kalmar.

En man i Bodafors greps sent på onsdagen misstänkt för försök till grov misshandel.

Polisen skriver på sin hemsida att mannen ska ha riktat ett slag med ett tillhygge mot en annan person. När polis kom till platsen försökte den misstänkte springa till skogs, men blev gripen av en hundpatrull som lyckades spåra honom.

Den misstänkte mannen blev biten av polishunden och fick plåstras om på sjukhus.

Sverige

En 18-årig man sköts i anslutning till sitt hem i norra Uppsala i natt.

Polisen larmades till en adress i Uppsala vid 01-tiden natten till torsdagen och hittade tonåringen skottskadad. 18-åringen fördes till sjukhus och har opererats under natten.

– De initiala uppgifterna jag har är att han blev skottskadad i armen och det är ingen fara för hans liv, säger Johan Lindén, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral.

Det finns flera vittnen till händelsen och polisen har spärrat av brottsplatsen.

– Vi har ingen misstänkt ännu men kommer höra flera vittnen som befann sig på platsen, säger Johan Lindén.

Polisen har inlett en utredning om mordförsök. (TT)

Två män har åtalats för grovt bedrägeri efter att ha lurat en man i Sandviken att swisha dem 367 000 kronor, skriver Arbetarbladet.

Männen hade lovat målsägande att han skulle få varor och presentkort i utbyte för pengarna som skickades via betalningsappen Swish i omgångar mellan november 2017 och februari i år.

En del av summan ska också ha varit ett lån till männen som nu åtalas för grovt bedrägeri, i andra hand penningtvättsbrott.

Männen ska också ha lurat flera runt om i landet att swisha pengar i utbyte för konsertbiljetter och mobiltelefoner, något som aldrig levererades. (TT)

Trafikolyckor med dödlig utgång ökar under sommaren, och den här säsongen ser ut att bli den värsta på länge. Totalt har 105 omkommit perioden maj–juli, jämfört med i genomsnitt 82 döda under samma tid 2013-2017, enligt Transportstyrelsen.

Den största ökningen maj–juli i år är bland bilister och motorcyklister där antalet omkomna stigit med 40 procent.

Antalet mötesolyckor har fördubblats men vanligaste olyckstypen är ändå singelolyckor. (TT)

Världen

En malaysisk domare kommer på torsdagen att meddela ett avgörande om de två kvinnor som anklagas för att ha giftmördat halvbrodern till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un – Kim Jong-Nam.

Domstolen kommer att besluta om den rättsliga processen kan gå vidare, om det finns tillräckliga bevis för att inleda en mordrättegång.

Mordet inträffade på Kuala Lumpurs flygplats i februari förra året. Kim Jong-Nam dödades med hjälp av ett nervgift kallat VX, klassat som kemvapen. Han konstaterades död bara en kort stund efter det att de misstänkta kvinnorna pressat en duk mot hans ansikte. (TT)

En stämningsansökan från ungdomsgrupper mot USA:s myndigheter för bristande klimatåtgärder har avvisats i delstaten Washington. Men fallet är bara ett av flera, och ungdomarna är fortsatt stridslystna.

En domare håller med de unga om att klimatförändringarna är ett allvarligt hot, men hänvisar ärendet till politiken. Beslutet ska dock överklagas.

Inom samma initiativ har man också stämt såväl åtta delstater till som USA:s federala regering. (TT)

Lula da Silva, kanske Brasiliens populäraste politiker, har nu satt upp sig som kandidat i presidentvalet. Frågan är om registreringen, eftersom han sitter i fängelse, förblir symbolisk.

Enligt medier på plats deltog 10 000 rödklädda partianhängare i en marsch till valdomstolen TSE (Tribunal Superior Eleitoral) i Brasília på onsdagen, där Lulas pappersarbete utfördes genom ombud.

Efter sina två tidigare mandatperioder som president, 2003–2010, är han fortfarande oerhört populär. Samtidigt har 72-åringen som dömd brottsling inte rätt att ställa upp i valet.

Å andra sidan hävdar Lula att domen på tolv års fängelse för mutbrott är politiskt motiverad, och har överklagat. Hur det går med hans kandidatur väntas avgöras i TSE i september. (TT)