Annons

Nya regler för utekatter – måste kastreras

Enligt nya förskrifter från Jordbruksverket måste ägarna till landets utekatter snart se till att deras husdjur inte kan föröka sig oplanerat.
Katter • Publicerad 29 maj 2020
Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter.
Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter.Foto: Arno Burgi/AP/TT
Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter. Arkivbild.
Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Från och med den 15 juni gäller nya regler för landets hundar och katter – det meddelar Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Förändringarna berör framförallt ägarna till utekatter, som då kommer att bli skyldiga att se till att katten antingen är kastrerad eller på något annat sätt inte kan föröka sig. Syftet med de nya reglerna är att underlätta för djurägarna att göra rätt och att minska antalet hemlösa katter, enligt Jordbruksverket.

Beskedet från Jordbruksverket välkomnas bland annat av organisationerna Djurskyddet Sverige och Djurens Rätt, som båda arbetat med frågan under en längre tid.

"Välkommet besked"

Annons

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige, berättar att organisationen också har bidragit under arbetet med att ta fram de nya reglerna.

– Vi har suttit med i en arbetsgrupp på Jordbruksverket som har tagit fram de här föreskrifterna och just den här punkten har varit väldigt viktig för oss. För att komma till rätta med problemet med hemlösa katter är det just det här som behövs – det och id-märkning av djuren, säger hon.

Enligt Åsa Hagelsted är det stora antalet hemlösa katter i landet ett stort problem – som också innebär ett svårt lidande för djuren.

– Många av katterna som föds ute är oönskade och blir ofta förvildade. Försöker man rädda dem är det svårt att få dem riktigt tama, och många klarar sig heller inte, säger hon.

"Blir normerande"

Dagens besked från Jordbruksverket berör också många svenskar. Enligt siffror från myndigheten lever drygt två miljoner hundar och katter i Sverige – och en femtedel av de svenska hushållen har minst en katt och ungefär 15 procent av hushållen har en hund.

Och trots att det finns kritik mot de nya föreskrifterna säger Åsa Hagelstedt att hon tror att de kommer att hörsammas av de flesta.

– Visst, alla kommer inte att lyda, men inte minst nu i coronatider vet vi ju att svenskar är bra på att följa regler. Ibland ligger fokus på vem ska kontrollera att de följs, men viktigare än så är att de är normerande. Och det gör i sin tur att det blir ett socialt tryck och att fler bli medvetna, säger hon.

Fakta: Nya djurskyddsregler för hundar och katter

Målet med de nya reglerna är att stärka djurskyddet för hundar och katter, tydliggöra hundar och katters behov, tydliggöra djurhållaren ansvar och krav på kompetens samt underlätta för djurhållaren att följa reglerna och hantera sina djur i vardagen.

De nya reglerna gäller också branscher och verksamheter som riktar sig till hund- och kattägare samt hundar som används i tjänsteverksamhet, såväl offentligt som privat.

(Källa: Jordbruksverket)

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons