Annons

Protesterar mot OS-kvalbeslut: "Olyckligt"

Inga friidrottsresultat före den 1 december i år kommer att vara OS-grundande.
Det får Svenska friidrottsförbundet att skriva ett protestbrev.
Friidrott • Publicerad 9 april 2020
Friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint. Arkivbild.
Friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint. Arkivbild.Foto: Jessica Gow

Torneklint säger till Radiosporten att hon håller på att fila på brevet som hon ska skicka till Internationella och Europeiska friidrottsförbundet.

– Jag kommer att påpeka att detta beslut är olyckligt, säger förbundskaptenen.

Annons

– Och det är med hänsyn till de yngre aktiva och alla som var skadade förra året och inte har så många rankingpoäng.

Det Internationella friidrottsförbundet World Athletics menar att beslutet tagits för att göra det så rättvist som möjligt, eftersom coronapandemin slår så olika på olika länder och världsdelar när det gäller tävlande och resande.

– Jag har full respekt för att det är otroligt olika mellan länderna och kan mycket väl tänka mig att rankingsystemet inte fungerar. Men ett resultat är ändå ett resultat. Och eftersom det är så olika förutsättningar i år är det ännu viktigare att ha en längre period att kvala på, menar Torneklint.

De som redan har kvalat in till OS har sina platser. Fyra svenska friidrottare och en gångare är hittills OS-uttagna av Sveriges olympiska kommitté: Daniel Ståhl, diskus, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, do, Kim Amb, spjut, och Perseus Karlström, 20 km gång.

OS i Tokyo sköts nyligen ett år framåt i tiden på grund av coronapandemin och avgörs 23 juli–8 augusti nästa år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons