1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Räknar mig som en startspelare"

Inför andra halvlek fick Madelen Janogy rådet: "Gör din grej".
Sagt och gjort, och efter två mål i 5–0-segern mot Ungern hoppas hon ha tagit ett grepp om en plats i Sveriges startelva.
Sveriges tvåmålsskytt Madelen Janogy gratuleras av förbundskapten Peter Gerhardsson efter ett jobb väl utfört.
Foto: Anders Wiklund/TT

Det var hennes första tävlingslandskamp från start, men under de första 45 minuterna av EM-kvalmatchen borta mot Ungern strålade det inte direkt om Madelen Janogy.

Precis som resten av det svenska fotbollslandslaget, målvakten Hedvig Lindahl undantagen, hade hon det kämpigt i första halvlek. Sverige gick till pausvilan med en bräcklig 1–0-ledning, och Janogy gjorde detsamma med känslan att hon inte hade fått ut så mycket av sitt spel.

– Jag var inte helt nöjd med min första halvlek och kände väl i andra att ”får jag bollen nu så ska jag ta den framåt och köra, utmana”, säger Madelen Janogy.

Soloräd

Det kände också Peter Gerhardsson. Förbundskaptenens råd inför andra halvlek var just "gör din grej och gå ut och kör bara", säger Janogy. Ingen kan anklaga 23-åringen för att ha struntat i uppmaningen.

Hon fick bollen nästan direkt och från mittcirkeln dribblade hon av alla ungerskor som kom i hennes väg och borrade sedan in 2–0-målet i det bortre hörnet. Fem minuter senare nickade hon in 3–0 och punkterade matchen.

– Det var kul att spela fotboll. Jag får till ett bra avslut på målet där och sedan får jag ett fantastiskt fint inlägg från Sofia (Jakobsson), så det var bara att sätta dit skallen. Det var jättekul, säger Madelen Janogy.

Utbytt mot Rolfö

Piteåanfallaren var sedan nära att trycka in ett hattrick, innan hon byttes ut mot Fridolina Rolfö i den 62:a minuten. Men efter fredagens insats hoppas Madelen Janogy vara tillbaka i den svenska startelvan till nästa EM-kvalmatch, hemma mot Slovakien på tisdag.

– Det är otrolig tuff konkurrens. För mig handlar det om att prestera hela tiden, och jag räknar mig själv som en startspelare. Men beslutet ligger alltid hos honom (Gerhardsson), och jag vet att det är tuff konkurrens med otroligt duktiga fotbollsspelare.

Janogy åkte också på en smäll mot ena knät under första halvlek, men den ska inte vara något hot för hennes medverkan på tisdag.

– Vi kollade upp knät i halvtid och det var lite svullet. Det är fortfarande lite svullet, men det är ingen fara, säger Madelen Janogy.