Annons

Rekordvärme vid östra Medelhavet

En värmebölja har lagt sig över östra Medelhavet, där många söker svalka på stränderna samtidigt som restriktioner med anledning av coronaviruset lättas på flera håll.
En förhoppning är att värmen ska hjälpa till att begränsa sjukdomens spridning.
Medelhavet • Publicerad 19 maj 2020
I Tel Aviv är det inte tillåtet att vistas på stränderna, en regel som inte ser ut att efterföljas. Bilden är från i lördags.
I Tel Aviv är det inte tillåtet att vistas på stränderna, en regel som inte ser ut att efterföljas. Bilden är från i lördags.Foto: Oded Balilty/AP/TT
Alimosstranden nära Aten fylldes av människor i lördags. Arkivbild.
Alimosstranden nära Aten fylldes av människor i lördags. Arkivbild.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT

Temperaturerna har nått över 40 grader på flera håll sedan i helgen och hettan väntas ligga kvar i några dagar till.

Cypriotiska myndigheter utfärdade under måndagen en varning för den extrema värmen, som i söndags nådde 42,5 grader i staden Paphos. Det är den högsta majtemperaturen som uppmätts på ön hittills.

Annons

– Jag tror att värmen är på vår sida, säger Peter Karayiannis, professor i medicinsk mikrobiologi till den cypriotiska sajten Reporter.

– Om någon är sjuk kommer små droppar inte att vara blöta så länge, och viruset kommer att inaktiveras, säger han.

Fick böter

I söndags fick 49 personer böter för att inte ha följt bestämmelsen om att det bara är tillåtet att simma vid Cyperns stränder, inte solbada. Flera bränder rasade på den delade ön under helgen.

Värmen har kommit med ett högtryck från Atlanten som har rört sig över norra Afrika och upp över norra Medelhavet.

På den italienska ön Sicilien har temperaturen nått 39 grader under den gångna helgen, och på ön Kreta i Grekland registrerades 41,1 grader.

Sjunkande temperaturer

I Grekland uppmanas människor att hålla avstånd på stränderna, där parasoller har placerats fyra meter från varandra. Drinkar serveras av personal med handskar och skyddsmasker.

Utländska turister lyser dock med sin frånvaro på grund av reserestriktionerna som gäller sedan i mars.

Även i Tel Aviv har temperaturerna nått 40 grader men väntas sjunka under veckan till strax över 20 på söndag.

Det är inte tillåtet att vistas på stränderna i Israel, men myndigheterna verkar inte ta allvarligt på den regeln under värmeböljan då bilder visar stränder fulla med människor som simmar, solar och surfar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons