Annons

Kärnkraftsförespråkare förlorade om Ringhals

SD, KD, M och L förlorade om att försöka stoppa stängningen av två kärnkraftsreaktorer vid Ringhals med en enda riksdagsröst.
Beslutet beskrivs som den definitiva dödsstöten för den nyss avstängda reaktor 2.
Kärnkraft • Publicerad 22 januari 2020
Ringhals 2 stängdes vid årsskiftet. Arkivbild.
Ringhals 2 stängdes vid årsskiftet. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Regeringen, C och V vann omröstningen mot SD, KD, M och L om Ringhals framtid med vara en enda röst, 174 mot 173.
Regeringen, C och V vann omröstningen mot SD, KD, M och L om Ringhals framtid med vara en enda röst, 174 mot 173.Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Det är otroligt olyckligt för klimatet, vi ser att vi behöver mer ren el i framtiden, inte mindre, säger Camilla Brodin, energipolitisk talesperson för Kristdemokraterna efter voteringen i riksdagen.

Men Centerpartiets energipolitiske talesperson, Rickard Nordin, var inte ledsen. Han vill inte göra back i avvecklingen av de två reaktorerna.

Annons

– Nu hoppas jag att vi kan lägga det här bakom oss och ta hand om sådant som problemen med kapacitet och få in elen i våra städer. Och den gröna omställningen är fantastisk. Det borde vi fokusera på i stället för spel om kärnkraftverk som är gamla och trasiga, säger Nordin.

Regeringen, som hade stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet, vann på den aktuella punkten med 174 röster mot 173.

SD återkommer

Sverigedemokraten Mattias Bäckström Johansson stod bakom motionen som stöddes obetingat av KD, M och L. Den gick ut på att riksdagen skulle beordra regeringen att ge statliga Vattenfall nya ägardirektiv om att hejda avvecklingen av två reaktorer i Ringhalsverket, reaktor 1 och 2.

Reaktor 2 stängdes vid årsskiftet, 1:an stängs kommande årsskifte enligt tidigare beslut från huvudägaren Vattenfall och den mindre ägaren Uniper.

– Ett beklagligt beslut, säger Mattias Bäckström Johansson efter beslutet, som dock återkommer under våren med ett förslag om att undersöka förutsättningarna för att driva 1:an vidare.

Men även om de fyra partierna hade vunnit omröstningen, hade det varit osäkert om de båda reaktorerna hade kunnat vara kvar mycket längre. Att återstarta den stängda Ringhals 2 blir dyrt eftersom det krävs stora investeringar för att få den i säkerhetsmässigt skick. Det krävs också nya tillstånd.

Misstror Vattenfall

Vattenfall har sagt att det inte är aktuellt att slå back, beslutet är taget på affärsmässiga grunder. Det senare, affärsmässigheten, tror inte Moderatledaren Ulf Kristersson riktigt på.

– Jag tror att Vattenfall fattade sitt beslut på politiska signaler och gammal information. Det hade varit fullt möjligt att fatta nya och bättre beslut i dag. Det är jag inte ensam om att tro, säger Kristersson.

Han säger att han inte tänker ge upp, majoriteten kan snabbt skifta. En enda röst skilde.

– Just nu finns det en rösts majoritet för att gå vidare i en dålig riktning. Men det kommer inte att vara länge, jag tror att chanserna är mycket, mycket goda att långsiktigt slå vakt om kärnkraften som en del i klimatsmart energiförsörjning för Sverige.

Annons

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons