Annons

Rockfarbrorn som kan bli världsmästare

Peter Gerhardssons viktigaste instruktioner inför VM-semifinalen mot Nederländerna är varken "pressa högt" eller "långa bollar på Blackstenius".
Det är: "Kom ihåg varför ni började spela fotboll".
Fotboll • Publicerad 2 juli 2019
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är bara två vinster från ett VM-guld.
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är bara två vinster från ett VM-guld.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kurt Peter Gerhardsson är Sveriges förbundskapten i fotboll och lite av en filur. 59-åringen från Uppsala, som älskar musik och äger tusentals vinyl- och cd-skivor, har en sällsynt förmåga att ruska fram leenden från mediekåren genom att slänga in ett sinnrikt skämt eller en oväntad slutkläm på sömniga presskonferenser.

Som på medieträffen i Stade de Lyons katakomber, två dagar före semifinalen mot Nederländerna, när han berättade om den kärleksvåg av sms som han har fått under VM.

Annons

– Det har bara varit positivt, både från gamla spelare som jag har spelat ihop med och från förbundskaptener som Pia (Sundhage), Bengt Simonsson, Tord Grip och från VM-spelare som spelade 1994. Allting som jag har läst har varit hundraprocentigt positivt, men jag har inte Twitter, jag har inte Facebook och sådana där saker, så jag vet inte vad som sägs mer än i sms...

(konstpaus)

– Whatsapp har jag också!

Lugn och trygg

Gerhardsson har också en uppsyn som är raka motsatsen till uppstressad. Avslappnad gångstil, avslappnad outfit – jeans, skjorta och keps hör till favoriterna – och, som det verkar, avslappnad inställning till det mesta. Allt som oftast med ett lurigt leende på läpparna.

Det är inte förvånande att alla spelare nämner samma två ord när de ska beskriva vad som personifierar Peter Gerhardsson: lugnet och tryggheten.

– Han är väldigt lugn och trygg, och tydlig med vad han vill. Han är bra på att få med alla på tåget, säger Elin Rubensson.

– Hans lugn, hans sätt att få alla att känna sig trygga i en grupp trots att man kanske inte har spelat så många landskamper tidigare. Han är väldigt duktig på att få alla att känna sig delaktiga och lika viktiga, säger Magdalena Eriksson.

– Vi har alla ett väldigt stort förtroende för honom och för hela ledarteamet. Det här är något som vi gör tillsammans, med Peter i spetsen, säger Stina Blackstenius.

Uppskattade frihet

Förtroende är ett annat nyckelord, och kanske det viktigaste. Gerhardsson har en tydlig spelidé som han utgår ifrån, men att Sverige nu är två matcher från ett VM-guld i fotboll beror på så mycket mer än taktik, säger han.

Han minns hur han som spelare uppskattade tränare som gav honom möjlighet att själv fatta beslut på planen, inom tydliga, men vida ramar.

Annons

– Om någon försökte göra för mycket med mig, då tappade jag lite av, ja, egentligen av varför man började spela fotboll. Barn fattar sina beslut själva när de spelar och någonstans på vägen börjar vi ta bort de där besluten. Men jag tror att det är enormt viktigt för spelarna att få känna att man tar eget ansvar.

– Det är en av de största anledningarna till att vi har nått hit, att spelarna klarar av, tycker om och vill göra det här. Det kanske finns en liten femåring i dem, att ”vad kul det är att få bestämma själv på planen”.

Trodde på det

Att Gerhardssons 28:e landskamp som svensk förbundskapten skulle bli en semifinal i VM var det inte många som trodde. Själv anade han tidigt vad det här laget hade i sig. När Sverige slog Danmark i den avgörande VM-kvalmatchen förra hösten kände han att det här nog kan bära ganska långt.

– Det började väldigt tidigt i mitt huvud, känslan att det fanns en möjlighet. Och matchen mot Danmark, den prestationen med tanke på den pressen som fanns … framför allt hur spelarna agerade inför den matchen, det gjorde mig väldigt lugn. Och sedan träningsresultaten som vi gjorde mot bra nationer, när vi vann mot Kanada i Algarve, spelade 0–0 mot Frankrike och när vi slog England i höstas med 2–0 …

– ... någonstans trodde jag att man skulle kunna sitta här.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons