Annons

Ruffigt hamnområde ska få varmpool året om

Ett ruffigt och otryggt område i centrala Stockholm ska förvandlas till ett hamnbad med varma pooler öppna året om. Det är planen sedan styret i staden avundsjukt sett på hur de nordiska grannarna sprungit förbi Stockholm.
Fritid • Publicerad 2 juni 2020
Från vänster: Nordic Urbans vd Raoul Grünstein och det grönblå majoritetsstyret: Erik Slottner (KD), Jan Jönsson (L), finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C), Daniel Helldén(MP), där bad- och poolanläggningen planeras byggas i Riddarfjärden i Stockholm.
Från vänster: Nordic Urbans vd Raoul Grünstein och det grönblå majoritetsstyret: Erik Slottner (KD), Jan Jönsson (L), finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C), Daniel Helldén(MP), där bad- och poolanläggningen planeras byggas i Riddarfjärden i Stockholm.Foto: Jessica Gow/TT
Från vänster: Nordic Urbans vd Raoul Grünstein och det grönblå majoritetsstyret: Erik Slottner (KD), Jan Jönsson (L), finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C), Daniel Helldén (MP), där bad- och poolanläggningen planeras byggas i Riddarfjärden i Stockholm.
Från vänster: Nordic Urbans vd Raoul Grünstein och det grönblå majoritetsstyret: Erik Slottner (KD), Jan Jönsson (L), finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C), Daniel Helldén (MP), där bad- och poolanläggningen planeras byggas i Riddarfjärden i Stockholm.Foto: Jessica Gow/TT
Konceptbild av hur badet vid Munkbrohamnen kan komma att se ut.
Konceptbild av hur badet vid Munkbrohamnen kan komma att se ut.Foto: Nordic Urban
Nordic Urbans vd Raoul Grünstein och Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) håller en pressträff om det planerade hamnbadet i Munkbrohamnen.
Nordic Urbans vd Raoul Grünstein och Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) håller en pressträff om det planerade hamnbadet i Munkbrohamnen.Foto: Jessica Gow/TT
Den grönblå majoritetsstyret i Stockholms stad presenterar planerna på ett nytt hamnbad. Från vänster: Daniel Helldén (MP), Jan Jönsson (L), Karin Ernlund (C), Erik Slottner (KD) och Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).
Den grönblå majoritetsstyret i Stockholms stad presenterar planerna på ett nytt hamnbad. Från vänster: Daniel Helldén (MP), Jan Jönsson (L), Karin Ernlund (C), Erik Slottner (KD) och Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).Foto: Jessica Gow/TT

– Dessutom är det så strömt så man kan ändå inte bada här som det är nu, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Bakom henne, där hon står nedanför tunnelbanestationen i Gamla Stan i centrala Stockholm, skiner Riddarfjärden i Munkbrohamnen. En plats som av det grönblå majoritetsstyret i Stockholm beskrivs som ruffig, otrygg och otillgänglig, ska nu förvandlas till något helt annat. Det är i alla fall planen.

Annons

– Andra nordiska huvudstäder; Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, de har både strandbad och hamnbad. Det är på tiden att också Stockholm har det. Det tillgängliggör vattenytor för stockholmarna, och är dessutom citynära på en plats som i dag är relativt otrygg. Det finns många vinster med det här förslaget, säger Anna König Jerlmyr.

Flytande konstruktion i trä

Förslaget går ut på att bygga ett flytande hamnbad av trä i Munkbrohamnen. Bland annat planeras kallbad och poolanläggningar med 28-gradigt vatten som ska vara öppna året om. Bakom både planering, bygge och finansiering står företaget Nordic Urban.

– Det är en privat investering som vi värderar uppgå till 250 miljoner svenska kronor. Stockholms stad kommer inte använda skattebetalarnas pengar. Tvärtom kommer vi betala en arrendeavgift för mark och vatten, säger vd:n Raoul Grünstein.

2017 öppnade företaget anläggningen Allas Sea Pool i Helsingfors – och efter framgången där (800 000 besökare i fjol) bestämde man sig för att inleda samtal med Stockholm för ett liknande bad, säger Raoul Grünstein.

Dialog med stockholmarna

– Vi ska ha en dialog med stockholmare för att få reda på vilka typer av aktiviteter som skulle vara mest populära. Men flera typer av bassänger och bastu är kärnan av det vi vill göra.

Hur snabbt det kan stå färdigt beror på myndighetsprocesserna för att få rätt tillstånd, säger Grünstein. Men själva planeringen tar 6–9 månader och bygget 12–18 månader.

TT: Vad kommer inträdet kosta?

– I Helsingfors kostar en enkelbiljett 140 kronor och 70 kronor för barn. Ett månadskort kostar 400 kronor, och då får man bada hur mycket man vill. Det blir liknande pris i Stockholm, säger Raul Grünstein.

Politisk majoritet

Det är inte första gången man försöker bygga hamnbad i Stockholm, men Anna König Jerlmyr tror att man ska lyckas få det att bli verklighet den här gången.

– Nu finns en bred politisk majoritet, vi är fem partier som presenterar det här. Våra förvaltningar och bolag har varit inne och jobbat med frågan, och jag tror det är läge nu – och att stockholmarna kommer ta emot det positivt.

Annons

Ett förslag om tidig markreservation läggs fram i exploateringsnämnden nästa vecka, sedan vill man arbeta fram ett tillfälligt bygglov som man hoppas kan vara klart i början av nästa år.

– Jag hoppas att badet kan finnas på plats till 2022, säger Anna König Jerlmyr.

Finns konkurrent

Ett annat badhusprojekt planeras i Riddarfjärden. Nyligen avgjordes en arkitekttävling sedan stockholmarna röstat om olika alternativ. Det vinnande förslaget är ett åretruntöppet kallbadhus nedanför Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand, vilket tidningen Mitti nyligen rapporterade om.

Projektet är tänkt att finansieras med privata medel och bygglov sökas i sommar.

– Det är två separata projekt, säger Edward Tovi, presskontakt hos Anna König Jerlmyr, till TT.

Enligt honom behöver inte Söder Mälarstrand-planen skrotas bara för att projektet Munkbrohamnen ligger före i processen.

– Stockholms stad är alltid öppen för dialog med aktörer som kan presentera en finansieringslösning.

Samtidigt säger Edward Tovi att "det kanske är lite väl optimistiskt" om Söder Mälarstrand-planen är beroende av en markanvisning från Stockholms stad för att kunna fullfölja sitt projekt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons