Annons

Trängselskatten pausas inte

Det blir ingen coronapaus av trängselskatten i Stockholm och Göteborg. Stockholm är inte längre intresserat, men hade ändå velat möta regeringen för att diskutera miljardnotan för stora investeringar.
Coronaviruset • Publicerad 28 maj 2020
Det blir inga samtal om en eventuell coronapaus för trängselskatten i Stockholm och Göteborg. Arkivbild.
Det blir inga samtal om en eventuell coronapaus för trängselskatten i Stockholm och Göteborg. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Jag konstaterar att det nu ges tydliga signaler från Stockholmsregionen om att man inte längre tycker att det är aktuellt att ta bort trängselavgifterna. Därför finns det ingen anledning att ha ett möte, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) efter att ha fått nej tack på sin inbjudan till samtal från huvudstadens företrädare.

Eneroth bjöd häromdagen in politiker från Stockholm, Göteborg och Västra Götalandsregionen till ett digitalt möte den 29 maj.

Inget behov

Annons

I ett brev skriver Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M), Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och fem ytterligare moderata kommunstyrelseordföranden i Nacka, Österåker, Solna, Järfälla och Vallentuna att de inte längre ser något behov av ett möte om det.

Som skäl för det anger de att smittspridningen börjar avta och statsministern redan den 28 april, som de uppfattade det, sade definitivt nej till att pausa trängselskatten. Däremot vill de mötas för att föra fram sin vilja att staten borde bidra med pengar till niomiljardersnotan för fördyringar av utbyggnad av tunnelbanan i Stockholm.

Besvikna

– Vi är besvikna att vi inte fick till stånd ett möte med ministern. Från regionen är vi oerhört angelägna att få en dialog om kostnaderna för kollektivtrafikutbyggnaden, säger Anna König Jerlmyr.

Hon säger att det i ett krisläge som nu skulle betyda mycket för jobb och ekonomi i regionen med besked om finansieringen.

– Vi har i månader legat på ministern om det. Nu står vi utan besked, säger hon.

Infrastrukturministern anser att den frågan får tas i annat sammanhang.

– Det är ju ett projekt som i huvudsak regionen har ansvar för, men vi kommer att fortsätta med en dialog. Nu är fokus på att hantera konsekvenserna av pandemin, säger Tomas Eneroth.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons