1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Saudiarabien medger: Khashoggi dödades på konsulatet

Efter veckor av förnekanden medger Saudiarabien nu att journalisten Jamal Khashoggi dödades på landets konsulat i Istanbul. Den saudiske riksåklagaren påstår att Khashoggi dog i samband med ett slagsmål – men säger inget om vad som gjorts med offrets kropp
Säkerhetsvakter utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul.
Foto: Lefteris Pitarakis

Jamal Khashoggi gick in på konsulatet den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han har inte setts till sedan dess.

Enligt Saudiarabiens riksåklagare Saud al-Mujib visar de preliminära resultaten från den pågående utredningen att Khashoggi hamnade i en diskussion med personer han mötte på konsulatet. En diskussion som ledde till ett våldsamt bråk.

"Som ledde till hans död, må han vila i frid", säger Saud al-Mujib i ett uttalande.

Vad som därefter gjordes med Khashoggis kropp framgår inte.

"Hjärtat sörjer, ögonen tåras, och vi sörjer att ha skiljts åt, min käre Jamal", skriver Khashoggis turkiska fästmö Hatice Cengiz på Twitter, och frågar sig var hans kropp tagit vägen.

Tidigare har Saudiarabien hållit fast vid uppgiften att Khashoggi lämnade konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende, men den förklaringen har mötts med misstro från många håll. En person med insyn i utredningen uppger att det inte fanns någon order om att döda eller kidnappa Khashoggi, men att det finns en stående order från underrättelsetjänsten att hämta hem kritiker till Saudiarabien.

Enligt den anonyma källan valdes en general som arbetat med Khashoggi i London ut för uppdraget, som tolkades som aggressivt. Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman sägs inte ha känt till det.

Källan säger även att Khashoggis kropp lämnats över till en "lokal samarbetspartner", och att konsulatets chaufför var en av personerna som skötte det.

Saudiarabien meddelar nu att en av hovets rådgivare, som även varit nära medarbetare till kronprins Mohammed bin Salman, och en högt uppsatt underrättelsechef får sparken med anledning av händelsen.

Saudiarabiens kung Salman har beslutat att ledningen för underrättelsetjänsten ska omorganiseras under ledning av kronprins Mohammed bin Salman. Bland annat ska regelverket uppdateras, underrättelsetjänstens befogenheter fastställas och metoder utvärderas, enligt landets statliga nyhetsbyrå.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Saudiarabiens kung Salman har i telefonsamtal kommit överens om att fortsätta utredningen om vad som hände Jamal Khashoggi, uppger Turkiets presidentkansli. De två poängterar vikten av att fortsätta arbeta tillsammans.

Under fredagen förhörde turkiska åklagare turkar anställda vid det saudiska konsulatet.

Polisens tekniker har samlat DNA-prover från konsulatet och från konsulns residens, och ett skogsområde nära Istanbul har genomsökts efter spår.

Turkiets utrikesminister förnekade på fredagen uppgifter om att landet skulle ha delat med sig av en påstådd ljudinspelning av det misstänkta mordet till USA.