1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sjöströms OS-krisplan: "Vore helt sjukt"

Det blir inget sim-EM i maj.
OS-guldhoppet Sarah Sjöström kan därmed stryka ännu en viktig förberedelsetävling. Och ställer in sig på en krisplan:
Sarah Sjöström och de andra simstjärnorna får klara OS-förberedelserna utan EM. Arkivbild.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Beskedet från det europeiska simförbundet Len kom inte överraskande. EM i Budapest den 11-24 maj flyttas på grund av coronavirusets spridning och kommer preliminärt att avgöras den 17-30 augusti.

Men det kan också bli så att hela mästerskapet, liksom herrarnas fotbolls-EM, flyttas till 2021.

Inget vet.

Ovissheten tär på många. Nu är april och maj helt blanka i simningens tävlingsplanering efter att alla stora tävlingar ställts in.

"Supertråkigt"

För både de som är OS-uttagna och för de som ska kvala till Tokyo är förhoppningen om att tävlingsschemat ska hålla i juni.

Sarah Sjöström skulle egentligen ha tävlat i Frankrike i helgen.

– Det är supertråkigt. Det blir bara en massa träning nu och vi försöker komma på en bra planering som funkar. Som tur är ju simningen en ganska mätbar sport, så det går ju att göra tävlingslopp på träningen, säger Sjöström som på grund av reserestriktionerna nu enbart tränar på hemmaplan i Eriksdalsbadet med sin träningsgrupp i nationellt elitcenter, NEC.

TT: Är det svårt med motivationen?

– Ja, det är klart att det blir svårt. Just när man fick reda på att EM ställs in så kändes det lite tungt. Samtidigt drivs jag litegrann av utmaningar och har alltid gjort. Det här är verkligen en utmaning att ta sig igenom, säger Sjöström.

"Då blir det nervöst"

Trots att allt ställs in just nu står IOK fast med att OS ska avgöras som planerat. Sjöström försöker förbereda sig för alla scenarier, däribland att det inte blir några tävlingar före OS.

– Att komma till OS utan att ha gjort ett enda lopp före – då blir det nervöst, säger hon och skrattar åt det som för bara några veckor sedan var ett helt otänkbart scenario.

Sjöström säger att hon har förståelse för att IOK håller fast med sina ursprungsplaner.

– Det är ju ett så himla stort evenemang. Samtidigt måste de ju ta hänsyn till alla idrottare som inte kan träna och förbereda sig på bästa sätt.

Förbundskapten Ulrika Sandmark blev heller inte överraskad av EM-beskedet.

– Vi får försöka tävla på hemmaplan, vi har ju sån tur att vi fortfarande kan simma. De flesta i världen kan ju inte göra det. Sedan får vi hoppas på att de tävlingar som är planerade i juni går av stapeln, säger Sandmark.

Hon hoppas att det internationella tävlingsprogrammet för juni – tre tävlingar i Mare Nostrum-serien och Sette Colli i Rom – håller. Dessutom hoppas förbundet kunna arrangera en OS-kvaltävling på hemmaplan.