1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sjöström: Bästa simmarna kan nobba OS

Idrottarna borde få en större del av OS-intäkterna.
Det anser Sarah Sjöström – som öppnar för att prioritera andra tävlingar framför OS i framtiden.
Sarah Sjöström kan tänka sig att bojkotta OS i framtiden om inte IOK omfördelar sina intäkter. Arkivbild.
Foto: Andrew Medichini

– IOK måste tänka om både när det gäller hur de fördelar sina pengar, och praktiska saker för oss idrottare. Redan nu saknas de bästa tennisspelarna, golfarna och herrspelarna i såväl hockey som fotboll i OS. Förändras inget skulle jag inte bli förvånad om de bästa simmarna inom en snar framtid också kommer att saknas, säger den svenska simstjärnan i en intervju med Dagens Nyheter.

Sjöströms kritik riktar sig mot Internationella olympiska kommittén (IOK) och det är hon själv som tar upp ämnet efter att hon fått frågan om hur många fler OS-starter hon ser framför sig.

26-åringen säger att det är "roligare än någonsin med simning" och att hon skulle kunna tänka sig att fortsätta i tio år till. Samtidigt är det ingen garanti för att hon kommer att ställa upp i fler olympiska spel efter mästerskapet i Tokyo i sommar, hennes fjärde OS.

– Jag inser att det är kontroversiellt att säga att jag kan komma att prioritera en liga med mycket prispengar före OS. Men att vara idrottare är mitt yrke, inte en hobby. Om andra tjänar pengar på det jag gör, varför ska jag då inte få en del av det, säger hon.

Sjöström har varit frontfigur och ambassadör för nya penningstinna International Swimming League (ISL) där hon blev vann tävlingen med sitt lag Energy Standard och blev utsedd till MVP, alltså bästa simmare.