Annons

Sjöström tar OS-avstamp: "Väldigt bra plan"

Fem tävlingar och ett mästerskap.
Det är upplägget som ska ge Sarah Sjöström guldform till OS i Tokyo.
Simning • Publicerad 24 januari 2020
Sarah Sjöström. Arkivbild.
Sarah Sjöström. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Sveriges största OS-guldhopp gör sin årsdebut i dag i Luxemburg där hon under veckoslutet tävlar i Euro Meet.

Hon startar i fem grenar på tre dagar och kommer till tävlingen direkt från ett träningsläger i Sydafrika.

Annons

– Visst är jag lite sliten, men på en bra nivå. Jag känner mig redo fysiskt och mentalt, säger 26-åringen.

Hon hoppas kunna simma snabbt, men ännu viktigare är att tekniken stämmer.

– Det vore skönt att komma härifrån med snabba tider, men framför allt kommer jag att kolla på tekniska detaljer som antal armtag, hur långt jag kommer på varje armtag och om vändningen sitter bättre i fjärilen, säger hon.

Planen för guldform

Sjöström tog en OS-medalj av varje valör med guldet på favoritdistansen 100 meter fjäril som höjdpunkt i Rio de Janeiro 2016.

När OS i Tokyo startar 24 juli ska Sjöström vara i sin bästa form i karriären.

Bland annat genom att skruva upp tävlandet ju närmare OS hon kommer.

Efter starten i Luxemburg blir februari en träningsmånad. I mars simmar hon en tävling i Marseille, i april väntar hemmatävlingen Swim Open i Stockholm. Sedan står EM i Budapest på programmet i maj och i juni blir det tre tävlingar, Mare Nostrum-serien i Monaco och Canet och Sette Colli i Rom i slutet av juni.

– Så är planen nu. Det känns väldigt bra att ha den klar så tidigt och det är en bra spridning på tävlingarna, säger hon.

Utvecklande år

Sedan Rio har Sjöström dominerat stort i simvärlden. I fjol skrev hon historia och blev första kvinna genom tiderna som tog fem individuella medaljer i ett och samma VM, ett guld, två silver och två brons.

Eftersom 50 meter fjäril inte är en OS-gren har hon fyra potentiella medaljgrenar i Tokyo, 100 meter fjäril och 50, 100 och 200 meter fritt.

Annons

En annan höjdpunkt i fjol var att Sarah Sjöström blev bästa simmare i nya ISL-serien där hon förde sitt lag Energy Standard till seger.

– Det var ett bra år, jag håller en hög nivå fortfarande. Jag fick otroligt bra jobb gjort på träningen, det blev fem medaljer i VM och det var häftigt att vi startade ISL.

– Det var mycket nytt, både att simma så många grenar på VM och så ISL. Det är utvecklande. Det kommer att hjälpa mig att bli ännu bättre under 2020, säger hon.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons