Annons

Stora basaren och resten av Turkiet öppnar

Restauranger, stränder, museer – och Istanbuls världsberömda Stora basar – omfattas när Turkiet nu fortsätter att öppna samhället.
Turkiet • Publicerad 1 juni 2020
Stora basaren i Istanbul har legat öde i två månader. Här pågår desinficering i slutet av mars.
Stora basaren i Istanbul har legat öde i två månader. Här pågår desinficering i slutet av mars.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Även bilresor och en del inrikesflyg tillåts. Internationella flyg får vänta till i nästa vecka, medan tågen mellan exempelvis Ankara och Istanbul började rulla redan i förra veckan.

Mycket av det turkiska samhället stängdes ned med anledning av covid-19 i mars.

Annons

För Stora basaren – Kapali Carsi på turkiska, Grand Bazaar på engelska – har det varit en av de långvarigaste stängningarna i marknadens över 500 år långa historia. Bränder och jordbävningar har dock då och då genom seklerna inneburit att den hållit stängt längre.

Stora basaren började byggas 1455, bara något år efter det att ottomanerna erövrat dåvarande Konstantinopel. Det är nästan en stad i sig, med nästan 3 000 småföretag som innebär över 30 000 arbetstillfällen.

Turkiet har rapporterat något fler coronavirusdöda än Sverige, drygt 4 500. Men eftersom befolkningen är mycket större, cirka 83 miljoner, innebär det ändå att landet drabbats avsevärt lindrigare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons