Annons

Tre överraskningar i EM-kvaltruppen

Två nya och en nygammal får chansen när Sveriges fotbollsdamer flyttar fokus från VM-brons till EM-kval.
Allsvenska trion Pauline Hammarlund, Ronja Aronsson och Emma Kullberg är truppens tre överraskningar.
Däremot saknas Nilla Fischer som är hälskadad.
Fotboll • Publicerad 13 augusti 2019
Ronja Aronsson, Piteå, är uttagen i EM-kvaltruppen som ska möta Lettland borta den 3 september. Arkivbild.
Ronja Aronsson, Piteå, är uttagen i EM-kvaltruppen som ska möta Lettland borta den 3 september. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Fischer stapplade av planen i Linköpings match mot Kristianstad i helgen. Hon har problem med en hälsena och Gerhardsson vill inte chansa med den rutinerade mittbacken redan i EM-kvalpremiären borta mot Lettland den 3 september. Sedan tidigare stod det klart att också Fridolina Rolfö (fotskadad) missar matchen, men annars är Linköpingsanfallaren Mimmi Larsson den enda av sommarens VM-bronshjältar som inte finns med.

Hon ersätts av Pauline Hammarlund, som har gjort åtta mål för topplaget Göteborg den här säsongen. Hammarlund spelade EM för Sverige 2017 men tvingades sedan till dubbla knäoperationer som höll henne borta från spel i nästan ett år.

Stark i boxen

Annons

25-åriga Hammarlund är med i truppen eftersom hon är ett större hot i straffområdet än exempelvis Larsson, säger Gerhardsson.

– Hon har presterat ett väldigt bra anfallsspel tillsammans med Rebecka (Blomqvist). Vi vill ha med henne för hon är kanske en av de bästa spelarna i boxen, och det kan komma perioder i matchen mot Lettland där Pauline därför kan bli viktig, säger Peter Gerhardsson.

Två andra oväntade namn i truppen är Ronja Aronsson, Piteå, och Emma Kullberg, Kif Örebro. 27-åriga Kullberg, uttagen i A-landslaget för första gången, var med och tog upp Kungsbacka till allsvenskan förra säsongen, innan hon flyttade till Kif Örebro. I år har hon varit ankaret också i närkingarnas försvar, och bidragit starkt till nykomlingens sensationella säsong så här långt.

– Det är kanske en av de absolut bästa mittbackarna i allsvenskan. Det som vi tycker är intressant är dels snabbheten, men vi ser också ett mod och en karaktär, att hon vågar vara i en mot en-situationer defensivt. Hon har också ledaregenskaper i backlinjen och är passningsskicklig, säger Peter Gerhardsson.

Ingen fara med Asllani

Aronsson, 21, har länge varit en talang och gjorde allsvensk debut i Piteå redan som 13-åring. Hon är också en del av den gyllene generationen som tog EM-guld på U19-nivå 2015.

– Vi har följt henne under en längre tid. En ytterback och mittfältare som kan spela både till höger och vänster. Hon har framför allt offensiva kvaliteter som vi tycker kan vara intressanta mot Lettland.

Gerhardsson ger också positiva besked kring Kosovare Asllani, som gjorde sig illa under måndagens träningsmatch med nya klubben CD Tacón.

– Det ska röra sig om en lårkaka så det ska inte vara någon fara, hoppas vi, säger Peter Gerhardsson.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons