Annons

Svenskt mynt på 15 kilo såldes för miljoner

Auktion • Publicerad 3 juni 2020
Myntet som såldes.
Myntet som såldes.Foto: Bukowskis

Ett svenskt plåtmynt i koppar, 8 daler SM, har sålts på auktionshuset Bukowskis för 2,45 miljoner kronor.

Myntet präglades i Avesta 1659 och väger nästan 15 kilo, enligt Bukowskis. Björn Extergren på Bukowskis säger att det är "väldigt ovanligt" att mynt i den prisklassen säljs i Sverige.

Annons

– Det händer inte ofta. De är nästintill museiföremål, det finns så få av dem kvar, säger Extergren.

Myntet såldes till en svensk köpare, mer än så vill inte Extergren säga.

– Mynten köps framför allt av storsamlare. De vill ha det mest eftertraktade man kan få tag på, och åttadalermynten är det mest eftertraktade man kan få tag på eftersom alla tiodalermynt är inlåsta i samlingar, säger han.

De svenska plåtmynten från 1600-talet var avsedda både som mynt i sig och som en vara, och det var därför tillåtet att använda sig av metallen, enligt Nationalencyklopedin.

Vid auktionen såldes även två filigranbägare som ingick i Karl XII:s silvergåva till ryske tsaren Peter den store 1699. Bägarna gick för 1,57 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons