Annons

Sverige möter "världens bästa utanför NBA"

Han satte poängrekord i Euroleague i höstas och har gjort fyra säsonger i NBA.
I slutet av februari får Sverige tampas mot Shane Larkin i EM-kvalet, då amerikanen blivit turkisk medborgare.
Basket • Publicerad 13 februari 2020
Shane Larkin. Arkivbild
Shane Larkin. ArkivbildFoto: Darko Vojinovic/AP/TT

Den 21 februari inleder Sverige EM-kvalet i basket på herrsidan med bortamatch mot Kroatien. Tre dagar senare väntar hemmamöte med Turkiet i Globen. Och om inte den matchen var tuff nog på förhand så kommer gästerna med en minst sagt meriterad förstärkning, rapporterar Svenska basketbollförbundet.

Nämligen Shane Larkin.

Annons

Den 27-årige pointguarden gick som nummer 18 i NBA-draften 2013, och gjorde fyra säsonger i världens bästa liga med Dallas, New York Knicks, Brooklyn och Boston. Sedan 2018–19 spelar han för turkiska giganten Anadolu Efes – och i början av februari blev amerikanen turkisk medborgare.

"Det är världens bästa spelare utanför NBA", säger Sveriges landslagschef Fredrik Joulamo i ett pressmeddelande.

Larkin satte i slutet av november rekord i Euroleague – basketens motsvarighet till fotbollens Champions League – genom att göra 49 poäng i en match.

Sverige får dock inte tillgång till sina tre Euroleaguespelare Jonas Jerebko, Jeffery Taylor och Marcus Eriksson, då trion inte släpps av sina klubbar till EM-kvalet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons