Annons

Sverige skyddsmakt åt Tyskland i Nordkorea

Politik • Publicerad 24 april 2020
Tysklands utrikesminister Heiko Maas tackade på fredagen den svenska utrikesministern Ann Linde för svenskt stöd i Nordkorea. Bilden är från februari.
Tysklands utrikesminister Heiko Maas tackade på fredagen den svenska utrikesministern Ann Linde för svenskt stöd i Nordkorea. Bilden är från februari.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Sverige är så kallad skyddsmakt för Tyskland i Nordkorea. Den svenska ambassaden i Pyongyang tillvaratar därmed även Tysklands intressen i landet.

Tyskland beslutade att stänga ambassaden i Nordkorea den 5 mars, och formaliteterna med Sverige var klara den 17 april, enligt utrikesminister Ann Lindes (S) pressekreterare Klara Linder.

Annons

Vid ett digitalt bilateralt möte på fredagen mellan Linde och den tyske utrikesministern Heiko Maas (SPD) tackade Maas Sverige för insatsen. Tyska UD tros ha valt att begränsa närvaron i Nordkorea på grund av coronasmittans spridning.

Den svenska ambassen i Nordkorea är även skyddsmakt åt USA, Australien och Kanada.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons