1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sydamerikanska länder stoppar flyg från Europa

Allt fler latinamerikanska länder stoppar flyg från Europa av oro för coronasmitta, sedan kontinenten fått sitt tredje virusrelaterade dödsfall.
Det chilensk-brasilianska flygbolaget Latam ställer in 30 procent av sina internationella avgångar på grund av vikande efterfrågan. Arkivbild.
Foto: Esteban Felix/AP/TT

Sedan tidigare har Venezuela och Bolivia ställt in alla flyg från Europa. Och nu följer Argentina, Paraguay och Peru deras exempel. Peru har även beslutat att stoppa alla flyg från Asien och Argentina har med USA, Kina, Sydkorea, Japan och Iran på sin lista.

Samtidigt meddelar den regionala flygjätten Latam att man ställer in 30 procent av sina internationella avgångar under två månader på grund av den sjunkande efterfrågan i virusorons spår. Det handlar främst om flygningar från Sydamerika till Europa och USA.

Det senaste dödsfallet på kontinenten har registrerats i Guyana och gäller en 52-årig kvinna som testade positivt för viruset kort efter det att hon anlänt från USA i förra veckan.

Antalet personer som bekräftats smittade i Latinamerika är fortfarande relativt lågt med drygt 250 fall i 15 länder. Men smittspridningen befaras nu börja ta fart.

– Länderna måste börja förbereda sina sjukvårdssystem, för det kommer inte att handla om ett eller två fall, säger epidemiologen Marcos Espinal vid Paho, den latinamerikanska grenen av WHO.