Annons

Terrorexpert: Inget jätteproblem för Sverige

Turkiets utspel om att deportera IS-fångar är inget jätteproblem för svenskt vidkommande, anser terrorforskaren Hans Brun.
Turkiet • Publicerad 8 november 2019
Hans Brun, terrorforskare. Arkivbild.
Hans Brun, terrorforskare. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

I förra veckan kom Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu med beskedet om att tillfångatagna IS-terrorister ska skickas tillbaka till länderna som de kommer från. Under fredagen meddelade han att deporteringarna troligen inleds på måndag.

– Den stora frågan är varför de gör det här. Ett tänkbart motiv skulle kunna vara att flytta fokus från offensiven i Syrien, säger Hans Brun.

Annons

Han säger att det inte rör sig inte om många svenska medborgare som kan deporteras. Det rör sig om drygt ett dussin personer, som Sverige har ganska god information om. Dessutom finns ett 70-tal kvinnor och barn i området.

Möte med Säpo

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att när de väl är i Sverige kommer antagligen Säkerhetspolisen att möta dem vid flygplatsen för ett samtal. Men det finns ingen lagstiftning som gör att de kan straffas för samröre med IS.

En fråga är vad som händer med dem som saknar pass.

– Jag vet inte om de skulle kunna sättas på ett plan från Turkish Airlines som går direkt till Sverige, säger Magnus Ranstorp.

Ett annat problem kan vara de som skickas tillbaka till Sverige och saknar uppehållstillstånd.

– Frågan är vad man gör med dem. Tas de in i förvar? säger Magnus Ranstorp.

Utreds för brott

De som deporteras kommer att utredas för att se om de har begått några brott, till exempel krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten. Det som har hänt i Irak och Syrien är väl dokumenterat rent elektroniskt via exempelvis bilder och filmer som spritts via sociala medier.

– Det finns en enorm guldgruva av information att hämta bevisningen från. Problemet för svensk del, och för många enskilda länder, är att det kan vara svårt på egen hand få tag på all den här datan, säger Hans Brun.

Fredrik Gunér/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons