Annons

Tidigare M-topp sågar partiets energipolitik

Osakligt och förvirrat. Mikael Odenberg, tidigare moderat riksdagsledamot och statsråd, sågar M-ledningens förklaring till varför partiet i höstas hoppade av energiöverenskommelsen.
Ekonomi • Publicerad 30 januari 2020
Mikael Odenberg, tidigare M-topp och chef för Svenska Kraftnät, är inte nådig mot det egna partiets energipolitik. Arkivbild.
Mikael Odenberg, tidigare M-topp och chef för Svenska Kraftnät, är inte nådig mot det egna partiets energipolitik. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

När M-ledaren Ulf Kristersson säger att partiet inte vill vara med och administrera en avveckling av svensk kärnkraft, undrar Odenberg, tidigare också chef för Svenska Kraftnät, vilken planet Kristersson befinner sig på:

"Vilken avveckling? Vems avveckling?", skriver Odenberg i en debattartikel i Energiföretagens debattforum Second Opinion.

Annons

I den politiska breda energiöverenskommelsen över blockgränserna, som slöts 2016, finns inget krav på att kärnkraften ska avvecklas. Det är energiföretagen själva som av rent ekonomiska skäl beslutat att stänga två reaktorer i Ringhals.

Så vad klagar Moderaterna för, partiet ingick ju en överenskommelse som gav goda förutsättningar för att driva kärnkraften vidare, undrar Odenberg?

"Men när man fått som man vill så ska man kliva av överenskommelsen. Det är inte att vara en pålitlig avtalspartner", skriver han.

I förra veckan röstade M tillsammans med bland andra Sverigedemokraterna i riksdagen för att stoppa stängningen av Ringhals 1 och 2, men förlorade knappt.

"Framför allt, kära politik; låt bli att fatta beslut som ni inte begriper er på. Ni stängde Barsebäck. Det var dumt av politiken att stänga elfabriker. Det är lika dumt att fatta politiska beslut om att öppna dem. Så ge f-n i det!", avslutar Odenberg debattartikeln.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons