1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Turkiet: Inga brott mot eldupphöret

Det har inte förekommit några brott mot eldupphöret i den syriska provinsen Idlib i norra Syrien, meddelar Turkiets försvarsminister Hulusi Akar.
Ryssland uppger däremot att ett antal skottlossningar har förekommit.
Räddningsarbetare i Idlib torsdags, innan eldupphöret trädde i kraft. Arkivbild.
Foto: Vita hjälmarna via AP/TT

Eldupphöret, som beskrivs som bräckligt, trädde i kraft natten till fredagen efter en överenskommelse mellan Turkiet och Ryssland.

– Vi kommer att fortsätta vara en avskräckande kraft för att förebygga brott mot eldupphöret. Inget har inträffat sedan eldupphöret trädde i kraft, säger Hulusi Akar.

Han poängterar att Turkiet har rätt att försvara sig om attacker görs mot landets styrkor eller baser i regionen.

Enligt det ryska försvarsdepartementet har tre skottlossningar inträffat i Idlib det senaste dygnet, rapporterar ryska medier. Dessutom kommer uppgifter om sju skjutningar i Latakia och nio i Aleppo.

Samtalet i Moskva, där överenskommelsen mellan parterna nåddes, syftade till att hitta ett sätt att hantera konflikten i Syrien som har lett till att närmare en miljon människor har flytt sina hem de senaste månaderna.

Under fredagen rapporterade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) att minst 15 dödsfall hade konstaterats sedan eldupphöret inleddes, men de ska ha skett i eldväxlingar mellan syriska regimstyrkor och jihadister, alltså utan direkt inblandning av Turkiet och Ryssland.

Turkiet har sedan 2018 en omfattande militär närvaro i Syrien och understödjer aktivt rebellrörelser i kriget mot den Moskvastödda regimen.