Annons

Stockholm inledde börsveckan uppåt

Stockholmsbörsen steg under måndagen. OMXS-index slutade 1,1 procent upp.
Även ledande europeiska börser steg.
Börs • Publicerad 1 juni 2020
Stockholmsbörsen inledde veckan med stigande kurser. Arkivbild.
Stockholmsbörsen inledde veckan med stigande kurser. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hoten om skärpningar av sanktioner mot Kina uteblev när den amerikanska presidenten Donald Trump kommenterade Kinas planer på att införa en särskild säkerhetslag i Hongkong. Det fick världens börser att andas ut en smula och minskade oron för att tonläget återigen höjs mellan de båda länderna.

Samtidigt signalerar inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (PMI) i flera europeiska länder, som Sverige, Storbritannien och Tyskland, en ökad aktivitetsnivå i maj jämfört med i april, även om PMI fortfarande ligger under gränsen för tillväxt.

Annons

Klädjätten H&M lyfte 4,1 procent, mest av storbolagen. Därefter följde lastbilstillverkaren Volvos aktie som ökade 3,8 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv steg 3,3 procent följt av gruvbolaget Boliden, upp 2,7 procent. SEB:s aktie lyfte 2,6 procent.

Medicinteknikbolaget Getinge och hygienföretaget Essity hörde till förlorarna och backade 2,0 procent respektive 1,4 procent.

Även de ledande Europabörserna steg. Londonbörsen gick upp 1,5 procent medan Parisbörsen ökade 1,4 procent.

Frankfurtbörsen höll stängt på grund av helgdag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons