Annons

Utred både värde och Corona

Låt Coronakommissionen också bli en värdekommission.
Ledare • Publicerad 1 juni 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Inför hotet om att få en riksdagsmajoritet emot sig valde statsminister Stefan Löfven på måndagen att meddela att en Coronakommission ska tillsättas före sommaren, som om det bara varit varit fråga om tid. I själva verket har statsråden deklarerat att en granskning inte kunde äga rum ”mitt i pandemin”.

Coronakommissionen måste bli något annat än ett politiskt slagträ.
Coronakommissionen måste bli något annat än ett politiskt slagträ.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det ligger i sakens natur att oppositionen är mer intresserad av granskning än regeringen. De brister som noterats, som att regionerna inte hade möjlighet att köpa medicinsk utrustning på den internationella marknaden, är på det stora hela taget inte partipolitiskt avhängiga. Den svenska, ”frihet under ansvar-linjen” har också haft ett brett politiskt stöd.

Annons

När Moderaterna, som i många frågor agerar mer som ett regeringsparti än en oppositionskraft, formulerade ett förslag till kommissionsuppdrag hamnade också den svenska linjen av den anledningen längre ned på listan.

Symptomatiskt är att partierna redan vill föra in frågor till kommissionen för att vrida slutsatserna åt ”rätt håll”. Att Socialdemokraterna talar mer om äldrevårdens organisering än om regeringens ansvar, är politiskt logiskt. Att också äldrevården behöver granskas är dock självklart.

För många år sedan talade dåvarande KD-ledaren Alf Svensson behovet om en svensk motsvarighet till den norska värdekommissionen. Det fick stöd också av den nuvarande ordföranden för socialdemokratiska Tro och solidaritet, statsvetarprofessorn Ulf Bjereld. På lördagens DN-debatt förde vår tidigare ledarskribent, teol dr, Annika Borg, tillsammans med fil dr Johanna Andersson fram ett liknande förslag på en etikkommission för att bland annat diskutera den ”avhumanisering” de har identifierat.

Den som vill att kommissionen ska bli något annat än ett partipolitiskt slagträ har anledning att instämma.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons