1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Våldtäktsman från Kalmar häktad – men på fri fot

En 38-årig man skriven i Kalmar kommun har häktats i sin frånvaro av Örebro tingsrätt. Han har tidigare dömts för våldtäkt och misstänks nu för fyra fall av grov våldtäkt och ett fall av olaga frihetsberövande.

Den man som 2009 dömdes för att ha våldtagit två 17-åriga flickor upprepade gånger under en tolv timmar lång bilresa mellan Hultsfred och Linköping, är misstänkt för brott igen. Han häktades i sin frånvaro av Örebro tingsrätt i fredags. På måndagsförmiddagen hade han fortfarande inte gripits.

– Det är en pågående utredning och jag kan tyvärr inte säga någonting om ärendet, säger kammaråklagare Christine Chi.

Mannen är numera skriven i Kalmar kommun, men Kalmarpolisen kan inte säga om det finns några tips om att han skulle befinna sig i hemkommunen.

– Jag skulle inte säga det om det var så, vi går inte ut med var misstänkta eventuellt kan befinna sig. Men vi har inte gripit honom, så mycket kan jag säga, säger jourhavande förundersökningsledare Bo Olsson på måndagsförmiddagen.

Åklagaren bekräftar att mannen fortfarande är på fri fot. Inte mycket är känt om brotten han är misstänkt för nu. Det ska röra sig om fyra fall av grov våldtäkt mellan den 17 och 19 maj i år. Dessutom gäller häktningen ett fall av olaga frihetsberövande under samma tid. Han anhölls i sin frånvaro den 19 maj och häktades alltså i fredags. Häktningsbeslutet grundar sig både på att det finns risk att mannen fortsätter sin brottsliga verksamhet och att han kan försvåra för utredningen om han befinner sig på fri fot.

Det framgår också att mannens advokat har framfört att han förnekar anklagelserna.

Mannen har dömts flera gånger tidigare, bland annat för olaga frihetsberövande, våldtäkt, grov våldtäkt och sexuellt utnyttjande av underårig 2003. I mars 2009 körde han under en hel dag runt i Småland och Östergötland med tre kvinnor i bilen. Den ena var hans flickvän och de andra två var hennes väninnor, två 17-åringar som vid fyra tillfällen togs ur bilen och utsattes för grova våldtäkter. Den gången blev hovrättens dom åtta års fängelse för grova våldtäkter och olaga frihetsberövande. Innan dess har han varit dömd till rättspsykiatrisk vård för flera brott.