Annons

Virus får Irak att förbjuda sammankomster

Coronaviruset • Publicerad 26 februari 2020
Irakiska civilförsvaret desinficerar ett kvarter i staden Najaf.
Irakiska civilförsvaret desinficerar ett kvarter i staden Najaf.Foto: Anmar Khalil/AP/TT

Irak förbjuder i ett drastiskt beslut offentliga sammankomster med anledning av virusutbrottet. Irakiska medborgare hindras också att flyga till sammanlagt nio länder, däribland Iran, Kina och Sydkorea. Hälsominister Jaafar Allawi meddelar att biografer, kaféer och andra platser där allmänheten träffas tvingas hålla stängt från och med torsdag fram till den 7 mars.

– Alla sammankomster på offentliga platser, oavsett skäl, förbjuds, och ansvariga myndigheter måste vidta åtgärder för att upprätthålla detta, säger Allawi.

Annons

Fem fall av smittan har konstaterats i Irak.

Oron för smittspridning har lett till omfattande åtgärder i regionen, där det nya coronaviruset nu konstaterats i flera länder. Framför allt har begränsningar i flygtrafiken införts. Detta sedan minst 19 människor i Iran avlidit i virussjukdomen medan ytterligare omkring 140 smittats.

I Kuwait stängs alla skolor och universitet under två veckor med anledning av virusutbrottet. Sammanlagt 25 fall av smittan har konstaterats i landet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons