1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Virusbråk mellan Colombia och Venezuela

Colombia stänger sin gräns mot Venezuela för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset, meddelar president Iván Duque.
Det väcker irritation i grannlandet, där regeringen säger sig ha föreslagit gemensamma åtgärder men fått nobben.
Resenärer med munskydd vid busscentralen i Colombias huvudstad Bogotá på fredagen.
Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Utöver gränsstängningen stoppar även Colombia utländska medborgare som under de senaste två veckorna varit i antingen Europa eller Asien från att resa in i landet.

Colombia, som hittills har 16 bekräftade fall av smittan, beslutade tidigare i veckan att utlysa hälsonödläge och förbjuda sammankomster med över 500 personer.

Venezuela rapporterade sina första två virusfall i fredags. Med anledning av den djupa ekonomiska och politiska kris landet genomlever kan det få svårt att hantera ett större utbrott.

Venezuelas vicepresident Delcy Rodríguez reagerar ilsket på grannpresidentens beslut att stänga gränsen. Genom stängningen lämnar Duque över kontrollen över gränsen till "colombianska paramilitära grupper för att undfly de nödvändiga epidemiologiska och sanitära kontroller som krisen kräver", skriver Rodríguez på Twitter.

Venezuelas president Nicolás Maduro sade i fredags att den colombianska regeringen inte svarat när företrädare för Maduros regering kontaktat grannlandet med förslag om att vidta gemensamma åtgärder mot virusutbrottet. Det har dock inte varit några problem att få till sådan samordning med Brasilien, enligt Maduro.