Annons

Wallström vill blåsa liv i Jemens fredsprocess

Hungersnöden växer, över 20 miljoner människor väntar desperat på nödhjälp och bombanfallen tycks aldrig upphöra.
Utrikesminister Margot Wallström (S) reser under helgen till Gulfregionen för möten om krigets Jemen.
Jemen • Publicerad 30 augusti 2019
Utrikesminister Margot Wallström (S).
Utrikesminister Margot Wallström (S).Foto: Janerik Henriksson/TT

De närmaste dagarna ska hon träffa kollegor i Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman och Jordanien och diskutera hur man blåser liv i den politiska processen och får slut på striderna.

– Jag menar att vi är skyldiga de 20 miljoner människor i Jemen som är i behov av humanitär hjälp att göra ett försök – även om det är väldigt svårt, säger hon till TT.

Långsiktig fred?

Annons

Wallström ska även möta FN:s särskilde Jemensändebud Martin Griffiths samt representanter för den jemenitiska regeringen. I fokus står bland annat den så kallade Stockholmsöverenskommelsen om begränsat eldupphör, som slöts mellan parterna på Johannesbergs slott norr om Stockholm i december förra året.

Samtalen och uppgörelsen i Sverige beskrevs som historiska men på marken har inte så mycket förändrats sedan dess. Trots fortsatta FN-ledda samtal mellan parterna finns ännu ingen långsiktig fredslösning i sikte.

– Situationen är besvärlig och man får ha realistiska förväntningar, konstaterar Wallström.

Varnat gång på gång

Konflikten i Jemen är komplex och har i princip pågått sedan Arabiska våren 2011. På ena sidan står de shiamuslimska Huthirebellerna, som länge känt sig åsidosatta av landets centralregering och som anses stå Iran nära. 2014 tog de kontroll över huvudstaden Sanaa.

Centralregeringen å sin sida har stöd av en militärallians som leds av sunnitiska Saudiarabien. Sedan alliansen började flygbomba Huthirebellerna 2015 beräknas över 10 000 människor ha dödats och miljontals ha drivits på flykt. Vägar och viktiga byggnader har fått svåra skador och hjälporganisationer har gång på gång varnat för att mat och mediciner inte når fram.

Situationen kompliceras ytterligare av att lokala separatistgrupper, extremister och miliser verkar i landet. Den senaste tiden har spänningen främst trappats upp kring hamnstaden Aden.

Möte i New York

Margot Wallström beskriver de länder hon ska besöka som "centrala aktörer" i Jemenkriget, flera ingår i den allians som stödjer den jemenitiska regeringen. Hon ska dock inte möta företrädare för Huthirebellerna.

– Nej, det blir svårt den här gången, säger hon.

Härom veckan träffade Wallström dock Irans utrikesminister Javad Zarif i Stockholm och diskuterade läget i Jemen.

– Iran är en viktig aktör och det är väsentligt att använda det som kom fram i det samtalet nu, säger hon inför resan.

Annons

TT: Du ska även besöka Saudiarabien som du tidigare kritiserat för bland annat utdömda piskstraff som du beskrev som "närmast medeltida". Kommer du att ta upp mänskliga rättigheter med dem?

– Vi tar varje tillfälle vi kan att tala om vad vi tycker om mänskliga rättigheter. Det gör vi den här gången också, även om Jemen nu står högst upp på dagordningen.

Margot Wallström beskriver den fem dagar långa turen som en "blixtresa", som förvisso varit planerad en tid men som är extra viktig i ljuset av den "besvärliga situationen" i södra Jemen, där Aden ligger.

Resan är också tänkt som en förberedelse inför det Jemenmöte som Sverige tillsammans med Kuwait står värd för under den så kallade högnivåveckan i FN i New York i slutet av september.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons